Papa Franja primio je u četvrtak, 30. juna u audijenciju delegaciju ekumenskog patrijarhata, koja je doputovala u Rim povodom praznika Svetih Petra i Pavla, i podstakao ih da zajedno, kao braća, koračaju za postizanje istinskog ljudskog bratstva, prenose vatikanske vesti.

Pomirenje između razdvojenih hrišćana, kao ponuda za pacifikaciju naroda u sukobu, danas je aktuelnije nego ikada, dok je svet uznemiren okrutnom i besmislenom ratnom agresijom u kojoj se bore mnogi hrišćani među sobom, istakao je papa Franja obraćajući se delegaciji ekumenskog patrijarhata koja je stigla u Rim.

Prisustvo delegacije na evharistijskom slavlju u sredu, 29. juna u bazilici Svetog Petra, opipljiv je znak da je prevaziđeno vreme distance i ravnodušnosti, tokom kojih se smatralo da su podele neotuđiva činjenica. Danas, naime, objasnio je Papa, zahvaljujući „dragom bratu Vartolomeju“, ekumenskom patrijarhu i Svetom Sinodu na slanju delegacije, naše Crkve vode bratski i plodonosni dijalog, i pouzdano i neopozivo su posvećene putu ka ponovnom uspostavljanju punog zajedništva.

Pred ratom treba plakati, pomagati i obraćati se

Pred ratnim skandalom nije potrebno analizirati, već plakati, pomagati i obraćati se, istakao je papa Franja. Treba plakati zbog žrtava i previše prolivene krvi, smrti tolikih nevinih ljudi, traume porodica, gradova, čitavih naroda; koliko trpe oni koji su izgubili svoje najmilije i koji su prinuđeni da napuste svoj dom i otadžbinu.

Pomoć toj braći i sestrama je poziv na milosrđe koji smo mi, kao hrišćani, dužni da pokažemo u odnosu na Isusa migranta, siromašnog i ranjenog. Međutim, postoji i potreba za obraćenjem, da se shvati da oružana osvajanja, ekspanzije i imperijalizmi nemaju nikakve veze sa Kraljevstvom koje je Isus najavio, primetio je Papa.

Pomozimo jedni drugima da ne podlegnemo iskušenju da zavodljivostima sveta ućutkamo neodoljivu novost jevanđelja i pretvorimo Oca svih u Boga sopstvenih razloga i sopstvene nacije, primetio je Sveti Otac. Od njega polazimo da bismo shvatili da više nije vreme da se crkveni programi organizuju po logici moći i pogodnosti sveta, već po smelom jevanđeljskom proročanstvu mira. U smirenju i sa mnogo molitve, ali i smelo i otvoreno, rekao je on.

Da postignemo pravo univerzalno bratstvo

Crkve su sestre, narodi su braća, rekao je nezaboravni ekumenski patrijarh Atinagora, mudri i hrabri pastir, koji je umro pre pedeset godina i još uvek je za Papu i za mnoge izvor nadahnuća. Traganje za jedinstvom hrišćana stoga nije samo unutrašnje pitanje Crkve. To je veoma neophodan uslov za ostvarenje istinskog univerzalnog bratstva koje se manifestuje u pravdi i solidarnosti prema svima, istakao je papa Franja.

U tom smislu, znak nade, na putu ka ponovnom uspostavljanju punog zajedništva, dolazi sa sastanka Koordinacionog odbora Međunarodne mešovite komisije za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Pravoslavne Crkve, koji je odložen za dve godine zbog pandemije, rekao je on. Papina želja je stoga da teološki dijalog napreduje promovišući novi mentalitet koji će nas, svesni grešaka iz prošlosti, dovesti do toga da sve više zajedno gledamo u sadašnjost i budućnost, ne dozvoljavajući sebi da budemo zarobljeni predrasudama drugih epoha.

Ne zadovoljavajmo se „crkvenom diplomatijom“ da bismo se držali sopstvenih ideja, već hajmo zajedno kao braća; molite se jedni za druge, radite jedni sa drugima, podržavajte jedni druge gledajući Isusa i njegovo jevanđelje, pozvao je papa Franja, prenose vatikanske vesti.

IKA