Papa Franja vratio se u Rim ujutru u subotu, 30. jula, posle šestodnevnog apostolskog putovanja u Kanadu, preneo je Vatican Nevs.

Avion ITA ervejza sleteo je na rimski međunarodni aerodrom Fjumičino u 8.06 sati, posle šestočasovnog leta.

Pre nego što je napustio Ikaluit, papa Franja je pozdravio generalnu guvernerku Meri Mej Sajmon i lokalne vlasti. Svetog oca su uz zvuke tradicionalne muzike i igre ispratili članovi Inuitske zajednice. Avion je poleteo iz Kanade oko 20.14 po lokalnom vremenu, odnosno u 2 sata i 14 minuta po srednjeevropskom vremenu.

Tako se rimski biskup oprostio od Kanade, koja ga je ove nedelje ugostila, gde je posetio četiri grada: Edmonton, Maskvacis, Kvebek i Ikaluit.

Po dolasku u Rim, Sveti otac se, na putu od aerodroma do vatikanske rezidencije, po običaju, zaustavio u bazilici Svete Marije Velike, gde se kratko zadržao u molitvi. On je zahvalio Bogu što je blagoslovio njegovo, kako ga je nazvao, “pokajničko hodočašće” i položio buket cveća na ikonu Presvete Bogorodice Salus populi romani, saopštila je Pres služba Svete stolice. Zatim se vratio u svoju rezidenciju – Dom sv. Marte u Vatikanu.