Papa Franja je u nedelju, 1. maja, pozvao sve vernike da od danas, prvog dana u mesecu koji je na poseban način posvećen Mariji, svakog dana mole krunicu za mir.

Nakon molitve Kraljice Neba, Papa se osvrnuo na situaciju u Ukrajini, odakle stižu „strašne vesti o proteranoj i deportovanoj deci”. Papine misli su sa „ukrajinskim gradom Marijupoljom, ’Marijinim gradom’, koji se varvarski bombarduje i uništava“.

„I sada i sa ovog mesta ponavljam zahtev da se obezbede bezbedni humanitarni koridori za sve one koji su zarobljeni u čeličani tog grada. Patim i plačem misleći na patnju ukrajinskog stanovništva, posebno najslabijeg, staraca i dece. Postoje čak i strašne vesti o proterivanju i deportaciji dece. I dok smo svedoci jezivog propadanja čovečanstva, pitam se, zajedno sa toliko zabrinutih ljudi, da li zaista tražimo mir; da li postoji volja da se izbegne kontinuirana vojna i verbalna eskalacija; Da li je sve moguće da se oružje ućutka?“, zapitao se Papa.

Na kraju je Sveti Otac uputio usrdan apel: „Ne smije se podleći logici nasilja, izopačenoj spirali oružja. Valja nam slijediti put dijaloga i mira“.

IKA