Papa Franja izrazio je tugu i bol zbog masakra civila u Buči tokom ruske okupacije tog područja i ponovio svoj poziv za prekid rata u Ukrajini. On je pokazao zastavu koja je stigla iz Buče i pozdravio grupu dece koja je juče stigla iz Ukrajine. „Teško je biti iseljen iz svoje zemlje zbog rata“, rekao je Papa.

Razmere masakra ukrajinskih civila u Buči, nedaleko od Kijeva, postaju sve jasnije, a Papa je na opštoj audijenciji izrazio bol zbog ljudske tragedije koja se dogodila dok su ruske trupe zauzele to područje.

„Sve je više okrutnosti, čak i nad civilima, ženama i nemoćnom decom. Oni su žrtve čija nevina krv vapi do neba.”

Sveti Otac je ponovio svoj apel da se okonča rat u Ukrajini. „Neka se ovaj rat završi! Pustite oružje da utihne. Prestanite da sejete smrt i uništenje.”

Takođe je pozvao na trenutak molitve u tišini da se pomole Bogu za tu nameru. Sveti Otac je rekao da je u utorak primio zastavu iz Buče, a zatim je raširio izbledelu zastavu i podigao je da je svi vide. Ta zastava, rekao je Papa, „došla je iz rata, iz mučeničkog grada Buče“.

On je dodao da je u sali Pavla VI. bilo prisutno nekoliko dece iz Ukrajine, a on ih je pozvao da mu se pridruže na bini. „Ova deca su morala da beže, došla su u drugu zemlju. Ovo je jedan od plodova rata. „Ne zaboravimo njih i ne zaboravimo ukrajinski narod.

Puštajući decu da se vrate na svoja mesta, papa Franja je naglasio da je teško biti „istrgnut iz korena svoje zemlje“.

Papa Franja je već govorio na konferenciji za novinare po povratku sa Malte o masakru u Buči, o čemu ga je izvestio jedan novinar. „Rat je uvek surovost, neljudska stvar, koja se protivi ljudskom duhu, ne kažem hrišćanskom, ja kažem ljudskom“, rekao je tada. „To je Kajinov duh“, dodao je.

Papa je zahvalio poljskim vernicima prisutnim u sali Pavla VI. i onima koji su pratili audijenciju putem medija, u duhu prihvatanja koji su iskazali ukrajinskim izbeglicama, kojih je prema poslednjim procenama oko 3 miliona u Poljskoj.

VN