Traži li Isus u jevanđelju današnje liturgije nešto nemoguće, nepravedno? Papa se u svom nedeljnom obraćanju pred molitvu Anđeoskog pozdravljenja dotakao ovog pitanja i istakao da je Gospod, kada nešto traži, spreman da da, a da Isusov primer u nepravednom suđenju može biti podsticaj da „dajemo drugi obraz“ u situacijama kada nam je neko učinio zlo.

Isus daje neke osnovne životne smernice učenicima u jevanđelju današnje liturgije, primetio je Papa. Gospod govori o najtežim situacijama – kada smo suočeni sa neprijateljima, sa onima koji pokušavaju da nam naude. U takvim slučajevima, Isusov učenik je pozvan da se ne upušta u instinkt i mržnju, već da ide dalje od toga. Isus kaže: „Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima“ (Lk 6,27). Tačnije, dodao je papa, on poziva da se „onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi“ (Lk 6,29). Kada ovo čujemo, čini nam se da Gospod traži nemoguće, rekao je Papa.

Isusova blagost

Ali da li Bog traži zaista nemoguće i nepravedne stvari? Sveti otac je pozvao na razmišljanje o Isusovoj reakciji kada je, tokom stradanja u nepravednom suđenju, dobio šamar od stražara. Dati još jedan obraz, objasnio je Papa, ne znači patiti u tišini, prepuštati se nepravdi. Isus od stražara traži račun za nepravdu koja mu je učinjena, objašnjenje. Isus ovim pitanjem osuđuje šta je nepravedno, ali to čini bez gneva, bez nasilja, ali sa dobrotom. Ne želi da izazove svađu, već da ublaži negodovanje, pokušava da zajedno ugasi mržnju i nepravdu, da vrati brata koji je krenuo pogrešnim putem. Isusova blagost je jači odgovor od šamara koji je dobio, naglasio je Papa.

Vođen ljubavlju

Pružanje drugog obraza nije povlačenje gubitnika, već delovanje onoga ko ima veću unutrašnju snagu. Pružiti drugi obraz znači pobediti zlo dobrim, koje pravi pukotinu u srcu neprijatelja, otkrivajući apsurdnost njegove mržnje. Ovo se ne rukovodi proračunom, već ljubavlju, naglasio je Sveti Otac i dodao – Isusova ljubav je ta koja nam u srcu omogućava da činimo stvari poput njega, koji odbacuje svaku osvetu.

Gospod rado daje snagu za ljubav

Da li je uopšte moguće da čovek voli svoje neprijatelje? Papin odgovor je da. Ali to ne bi bilo moguće da zavisi samo od naših snaga. Ali setimo se, kada Gospod nešto traži, On hoće da nam da. Nikada nije tražio nešto što on već pre nije dao, rekao je Sveti Otac – Kada mi kaže da volim svoje neprijatelje, želi da mi da mogućnost da to učinim. Bog nam rado daje snagu za ljubav, koja nije stvar, već Duh Sveti, dodao je on. Snaga ljubavi je Duh Sveti, i sa Isusovim duhom možemo odgovoriti na zlo dobrim, možemo voleti one koji nam čine zlo. To čine hrišćani. Kako je tužno kada ljudi i narodi, ponosni što su hrišćani, gledaju na druge kao na neprijatelje i misle da su u ratu jedni sa drugima, istakao je on.

Molitva za one koji su nam naneli zlo

Papa Franja završio je govor u nedelju pozivajući vernike da misle na osobu koja im je nanela zlo. Ako smo to u sebi zamerili, postavimo uz ogorčenje lik Isusa, krotkog tokom suđenja. Zatim je Papa rekao da treba moliti Duha Svetoga da deluje u srcu, i na kraju se moliti za tu osobu. Molitva za one koji su se loše ponašali prema nama je prvi korak u pretvaranju zla u dobro, rekao je Papa, moleći Blaženu Djevicu Mariju da nam pomogne da budemo radnici mira prema svima.

Izvor: VN