U Katedrali Lavovske nadbiskupije Rimokatoličke crkve 10. marta održana je molitva za Ukrajinu uz učešće predstavnika različitih hrišćanskih Crkava i religija. Molitvu je predvodio specijalni izaslanik pape Franje, kardinal Konrad Krajevski.

Među učesnicima su bili: poglavar Ukrajinske Grkokatoličke Crkve Svjatoslav Ševčuk, nadbiskup metropolita Lavovske Rimokatoličke crkve mons. Mieczisłav Mokrzicki, kurijalni biskup Kijevske arhieparhije mons. Stepan Sus, mitropolit lavovski i sokalski Ukrajinske Pravoslavne Crkve Dimitrije, mitropolit Filaret iz Lavovske biskupije Ukrajinske Pravoslavne Crkve Moskovske patrijaršije, đakon Katedrale Jermenske Apostolske Crkve u Lavovu Armen, kao i predstavnici protestantskih i jevrejskih zajednica.

„U ovom tragičnom vremenu rata i ljudskih stradanja, vremenu očaja zbog gubitka naših najmilijih ili bekstva iz naših domova, želimo da našem Nebeskom Ocu uputimo iskrenu zajedničku molitvu za mir. Zato su se u lavovskoj katedrali okupili predstavnici različitih vera i konfesija“, napomenuo je metropolit mons. Mokrzicki.

On je u svom pozdravnom obraćanju zahvalio kardinalu Konradu Krajevskom na njegovom prisustvu u Ukrajini tokom ovog teškog i opasnog ratnog vremena.

Tokom zajedničke molitve, poglavar Ukrajinske Grkokatoličke Crkve Svjatoslav Ševčuk se molio za Ukrajinu ovim rečima:

„Bože, Oče svemogući, Gospodine, Sine Jedinorođeni, Isuse Hriste i Ti, Duše Sveti – jedno Božanstvo i jedna Silo! Danas pred Tvojim očima širimo tugu i bol Ukrajine. Brda leševa, reke krvi i mora suza. Molimo se za sve one koji su dali svoje živote za otadžbinu, za našu vojsku, za sinove i kćeri Ukrajine, koji svojim telima štite živote od neprijatelja. Molimo se za sve one nevino pobijene mirne ljude Ukrajine: žene, decu, starce. Molimo se za žrtve Mariupolja koje su sahranjene u masovnim zajedničkim grobnicama bez hrišćanskog sahranjivanja i počasti. Primi naše molitve za njihov večni počinak!“

„Bože duša i svih tela, Ti si pobedio smrt, učinio đavola nemoćnim i dao život celom svetu. Sada, Gospodine, upokoji duše usnulih slugu Tvojih na mestu svetlosti, mestu rajskog zelenila i mestu mira, gde nema bola, tuge i žalosti. Ti koji si dobri Bog pun ljubavi, oprosti svaki greh učinjen mislima, rečima ili delima. Ne postoji niko ko će živeti bez greha, jer si Ti jedini bezgrešan. Tvoja pravda je večna pravda i tvoja reč je istina“, rekao je veliki nadbiskup Kijeva.

Svaki predstavnik Crkve i verske zajednice pročitao je svoju molitvu za mir u Ukrajini.

Izvor: Nedjelja