Na kraju opšte audijencije, Papa je uputio snažan apel, gotovo vapaj, mnoštvu vernika okupljenih na Trgu Svetog Petra, ali zapravo celom čovečanstvu, pozivajući svakog čoveka na odgovornost izgradnje mira

U Ukrajini je u toku 196. dan rata, zemlja se još trese, a ukrajinski narod plače – rekao je u poslednjoj poruci poglavar Grkokatoličke crkve u Ukrajini Njegovo Blaženstvo Svjatoslav Ševčuk, osvrćući se na borbe koje se nastavljaju u oblastima Harkova, Donjecka i Luganska. I papa Franja svoje misli usmerava upravo na ove prostore, a to je učinio još jednom tokom današnje opšte audijencije održane na Trgu Svetog Petra, gde je među okupljenom masom primetio ukrajinske zastave.

I ne zaboravljam izmučenu Ukrajinu. Tamo su zastave.

Odmah potom uputio je snažan apel, gotovo vapaj, kojim poziva sve ljude na odgovornost jer je, kako je rekao na opštoj audijenciji prošle srede, rat već postao globalan.

Uzimajući u obzir sve ratne scenarije našeg vremena, molim sve ljude da budu graditelji mira i da se mole kako bi se misli i projekti sloge i pomirenja proširili svetom. Danas doživljavamo svetski rat, prestanimo, molim vas!

Na kraju je Djevici Mariji, kojoj je posvetio Rusiju i Ukrajinu, i koju neprestano priziva, papa Franja poverio žrtve svih ratova, a posebno – kako je rekao – dragi ukrajinski narod.