Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je 17. novembra 2022. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Preuzvišenog Biskupa Novog Mesta g. Andreja Saje, predsednika Biskupske konferencije Slovenije.

U razgovoru, vođenom u duhu hrišćanskog razumevanja, sagovornici su istakli potrebu za uzajamnom podrškom pred izazovima sa kojima se susreće današnja Evropa.

Patrijarh Porfirije je izrazio zahvalnost na otvorenoj saradnji Rimokatoliče Crkve sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom na prostoru Slovenije, sa uverenjem da će uspešno ostvarenje započetih projekata na raznim poljima hrišćanske misije biti novi impuls za razvoj tradicionalno dobrih odnosa srpskog i slovenačkog naroda.

Predsednik Biskupske konferencije Slovenije je istakao potrebu za nastavljanjem kontinuiranog dijaloga dve Crkve, što može biti primer drugim društvenim strukturama, ali je i nužan preduslov za zajedničko uspešno prevazilaženje društvenih problema.

Prijemu su prisustvovali Preosvećeni Episkop marčanski g. Sava, šef Kabineta Patrijarha srpskog; preuzvišeni Biskup celjski g. Maksimilijan Matjaž; kao i protođakon dr Dragan Radić.

Spc.rs