Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije čestitao je 7. novembra 2022. godine Preuzvišenom mons. Ladislavu Nemetu, dosadašnjem Biskupu zrenjaninskom, stupanje na dužnost Nadbiskupa i metropolita beogradskog:

-U Vašem izboru Mi prepoznajemo volju zajedničkog nam Spasitelja kojom nam se iznova daje mogućnost da naša bratska saradnja nastavi put započet i utvrđen zajedno sa Vašim časnim prethodnicima, a to je put svedočenja Jevanđelja Hristovog, međusobne ljubavi i poštovanja u vremenima koja su teška i izazovna kako za naše Crkve, kao zajednice verujućih, tako i za svakog hrišćanina ponaosob. Budući da smo imali priliku da Vas upoznamo, uvereni smo da će naša buduća saradnja biti na korist pre svega našim crkvenim zajednicama, ali i svim građanima Republike Srbije.

Istog dana, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije uputio je pismo zahvalnosti Preuzvišenom mons. Stanislavu Hočevaru, umirovljenom Nadbiskupu i metropolitu beogradskom, u kome je istakao:

-Dozvolite, Preuzvišeni gospodine Nadbiskupe, da Vam se zahvalim na našoj bratskoj saradnji koju smo imali sa Vama kako na početku Našeg patrijaraškog službovanja tako i u periodu dok smo služili u manastiru Kovilju i u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj. Blagodarimo Vam i za Vašu dobru volju, srdačnost i otvorenost za svaki razgovor i zajedničko delovanje tokom celokupnog Vašeg dvadesetdvogodišnjeg života u Beogradu i služenja u Nadbiskupiji beogradskoj.

spc.rs