Patrijarh srpski Porfirije, Premudrost u tajni sakrivena: ogledi iz teologije Apostola Pavla, Beograd: Biblijski institut Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 2021.

Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve ima posebnu čast da javnost izvesti o tome da je iz štampe izašlo značajno bogoslovsko delo, čiji je autor Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije. Knjigu pod naslovom Premudrost u tajni sakrivena čine istraživanja teološke misli Svetog аpostola Pavla koje je autor tokom dugog niza godina sprovodio u okvirima svoje profesorske, naučne i nastavne službe na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. U deset međusobno povezanih ogleda, ukupnog obima od preko pet stotina stranica, autor donosi sistematsku analizu ključnih tema novozavetne teologije u domenu Pavlovih poslanica – to su: Apostol Pavle, bogoslov Crkve, zatim teologija, hristologija, pnevmatologija, eklisiologija, Zakon i Jevanđelje, antropologija, teologija Pastirskih poslanica, sotiriologija i eshatologija аpostola Pavla.

U predgovoru Patrijarh srpski Porfirije navodi: „Na stranicama ove monografske studije osmelili smo se na to da se uhvatimo ukoštac sa izazovnim i nimalo jednostavnim zadatkom pronicanja u glavni deo teologije Apostola mnogobožaca, nebeske trube, božanstvenog Pavla. Apostol Pavle po mišljenjima mnogih važi za prvog i najvažnijeg hrišćanskog teologa, pri čemu je i jedna od najvažnijih fizionomija sveukupne duhovne istorije čovečanstva. Jedini je iz prve generacije hrišćanstva koji je razvio uobličene, iako ne uvek zaokružene teološke stavove, uz obilje teorijskih (teoloških) i praktičnih (etičkih) tema. To je uostalom i bio razlog zbog kojeg je Crkva veoma rano prepoznala autoritet njegovih poslanica, nazivajući čak Apostola Pavla prvim posle Jednoga (Hrista). Njegov uticaj na život hrišćana, teologije i Crkve uopšte nepobitan je i neprocenjiv. Veliki deo patrističke misli umnogome prati paradigmu njegovog pionirskog promišljanja o svetu i čoveku, a sam Pavle ubrojan je među retke ljude staroga sveta čije su reči i dalje dovoljno snažne da sa stranica Svetog Pisma polete u susret savremenom čoveku i izazovima pred kojima se nalazi“ (Predgovor, str. 12–13).

Recenzenti ovog značajnog izdanja, koje prvi put u domaćoj sredini pruža jedinstven, kontekstualan i sistematski pogled na misao „Apostola mnogobožaca, nebeske trube, božanstvenog Pavla“ su Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački dr Irinej (Bulović), dr Predrag Dragutinović, dr Dragan Radić i dr Vladan Tatalović. Knjiga se može nabaviti u Patrijaršijskim prodavnicama u Beogradu.