„Istorija Poljske pokazuje da je naša zemlja vekovima bila utočište za izbeglice koje su, poštujući poljsku kulturu i zakone, bežale od progona i mržnje“, rekao je nadbiskup Stanislav Gadecki.

Predsednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanislav Gadecki, pozvao je Poljake da pokažu gostoprimstvo izbeglicama iz Ukrajine u slučaju ruske invazije, prenosi CNA.

„U ovoj situaciji, pozivam svoje sunarodnike da imaju otvorena i gostoljubiva srca za izbeglice iz Ukrajine koje će želeti da potraže spas od rata u Poljskoj“, rekao je nadbiskup Gadecki u saopštenju, pozivajući se na izveštaj o raketnom napadu na vrtić u provinciji Donbas.

„Svako ima pravo da živi u miru i sigurnosti. Svako ima pravo da traži uslove za sebe i svoje najmilije i obezbediti miran život“, dodao je poljski nadbiskup.

Ova izjava je jedna od nekoliko intervencija koje je Gadecki nedavno preduzeo u vezi sa pretnjom ruskog napada na Ukrajinu.

Prošlog meseca katolički biskupi Poljske i Ukrajine potpisali su zajedničku izjavu u kojoj su pozvali međunarodnu zajednicu da pomogne Ukrajini „na svaki mogući način“, a 12. februara je nadbiskup Gadecki pozvao sveštenike širom Poljske da predvode molitve za mir.

Prema rečima poljskog ministra spoljnih poslova Macieja Vasika, zemlja se sprema da primi do milion ljudi iz oblasti koje bi mogle da budu pogođene ruskom invazijom.

„Istorija Poljske pokazuje da je naša zemlja vekovima bila utočište za izbeglice koje su, poštujući poljsku kulturu i zakon, bežale od progona i mržnje“, napisao je Gadecki u današnjem saopštenju.

„Neka naše gostoprimstvo prema izbeglicama pokaže svoj konkretan izraz u podršci koju želimo da im pružimo uz pomoć naših humanitarnih organizacija – poljskog Karitasa, biskupijskog i župnog Karitasa i drugih udruženja“, napisao je predsednik Poljske biskupske konferencije.

Istovremeno, Katolički univerzitet u Lublinu (KUL), grad na istoku Poljske, najavio je da će pružiti svu moguću pomoć studentima iz Ukrajine.

„Povodom trenutne situacije na ukrajinsko-ruskoj granici i ozbiljnih pretnji koje ona predstavlja. izražavamo solidarnost sa ukrajinskim narodom“, navodi se u saopštenju univerziteta.

„Na poseban način izražavamo podršku stotinama studenata KUL-a iz Ukrajine. Uveravamo vas da je vaš univerzitet spreman da vam pomogne na svaki mogući način“, poručili su iz KUL-a.

Izvor: Bitn.net