Praznik Obraćenja Sv. Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije, proslavljen je u sredu, 25. januara, u subotičkoj katedrali Sv. Tereze ​​Avilske.

Trojezično misno slavlje predvodio je novi apostolski nuncije u Srbiji, nadbiskup Santo Roko Ganđemi, a uz njega su koncelebrirali nadbiskup Beogradske nadbiskupije mons. dr Ladislav Nemet, biskup srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović, biskup Grkokatoličke eparhije Sv. Nikolaja Đura Džudžar, savetnik Apostolske nuncijature mons. Simon Bolivar Sančez Karion i pedesetak sveštenika.

Na početku misnog slavlja nuncija i sve prisutne pozdravio je dijecezanski administrator Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekaš.

Nuncije Ganđemi, koji je u Srbiju došao pre dva meseca, izrazio je radost zbog ovog evharistijskog slavlja, koje mu je prvo van Beograda.

U propovedi, koja je prevođena na hrvatski i mađarski jezik, nuncije je govorio o Sv. Pavlu kao vatrenom verniku koji je, kako je rekao, jednog neočekivanog dana, na neočekivanom putu, u neočekivanom trenutku, potpuno promenio život.

„Promenio ga je u odnosu prema drugima, posebno u odnosu prema hrišćanima koje je ranije progonio, promenio ga je u odnosu prema onima koji su ga sledili u njegovim poduhvatima da kazni one koji su se udaljili od učenja Mojsija i učenja otaca, promenio ga je u odnosu prema onima koji su bili sa njim na putu za Damask i koji su primetili da se nešto dogodilo, i to čudno veliko, ali nisu čuli poruku, niti su direktno znali šta mu je saopšteno“, istakao je nuncije i objasnio, između ostalog, da Pavle zaslepljen spolja, ali prosvetljen iznutra, razume volju Božiju za sebe, a ona nije da progoni hrišćane, to je samo posledica, već da on objavljuje i širi ime Isusovo i njegovo jevanđelje.

Završavajući svoju propoved, nuncije Ganđemi se vratio na zbornu molitvu misnog slavlja, „koja nas sve poziva da sledimo primer Svetog Pavla da budemo svedoci istine i da uvek idemo putem Jevanđelja.“ „Teško nama ako smatramo da današnji poziv više nije aktuelan i neophodan, ako se zatvorimo u besplodno hrišćanstvo u kome nema entuzijazma, teško nam ako smatramo da više nije potrebno evangelizovati. U našem zapadnom društvu danas nam je verovatno potrebno više svedoka nego u prošlosti te doslednost u veri koju ispovedamo“, zaključio je nuncije.

Pevanje je predvodio Katedralni hor Albe Vidaković, dok je na orguljama svirao mr. Kornelije Vizin, a svirao je Gudački kvintet Garden pod upravom dirigenta i horovođe mo Miroslava Stantića.

Sveti Pavle je zaštitnik Subotičke biskupije, koja je osnovana na praznik njegovog obraćenja, pre 55 godina. Njegov lik nalazi se i na grbu Autonomne Pokrajine Vojvodine. Zaštitnik je i nekadašnje Kalačko-bačke nadbiskupije, ali i geografske regije – Bačke.

IKA