Austrijska katolička agencija Katpres proslavila je 75. godišnjicu postojanja svečanom akademijom i večernjom misom koju je u sredu, 4. maja, predvodio bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn u bečkoj franjevačkoj crkvi.

Godišnjica je zbog pandemije proslavljena sa malim zakašnjenjem, naime prva probna izdanja tadašnjeg „Katoličkog pres centra” emitovana su 18. novembra 1946. godine, a od 9. februara 1947. agencija je počela sa radom pod imenom Katpres.

U svojoj propovedi kardinal Šenborn, koji je kao austrijski medijski biskup ujedno i izdavač Katpresa, istakao je da je hrišćanstvo duboko obeleženo verovanjem da je istina dostupna svim ljudima i da im se mora učiniti dostupnom. On je dodao da ovo uverenje mora da deli i dobro novinarstvo – novinari moraju da služe istini. Izrazio je zahvalnost što u Austriji mogu slobodno to i činiti. Napomenuo je i da novinari u svom radu ne treba da se vode senzacionalizmom, već objektivnošću i prenošenjem činjenica.

Na kraju je zahvalio svima koji su doprineli i učestvovali u radu agencije u poslednjih 75 godina, istakavši da je Katpres uspeo da bude deo Katoličke crkve i samim tim nezavisan – da novinarski odgovorno služi istini. „Katpres se smatrao, i jeste, pouzdanim izvorom informacija kome se može verovati“, zaključio je kardinal Šenborn.

Predsednik Austrijske biskupske konferencije nadbiskup Franc Lakner je u pozdravu učesnicima proslave istakao da je poslednjih meseci posebno značajan rad medija koji prate crkvene aktivnosti. On je dodao da su novinari pred velikim izazovima i da nemaju lak zadatak, ali svakako vredan.

Glavni urednik i direktor Katpresa Paul Vute je u svom pozdravu istakao da je Katpres nešto posebno u oblasti medija – katolička novinska agencija – mi delujemo kao novinari katoličkog profila. Činjenica da možemo da ispunimo ovaj dvostruki uslov je upravo razlog za ovu proslavu dana zahvalnosti, rekao je Vute i dodao da Katrpres prati ne samo mesnu već i opštu Crkvu, bavi se ekumenizmom i religijama u svetu i prati sve teme u kojima su hrišćanski stavovi i zauzimanje društveno relevantni.

Medijski etičar Aleksandar Filipović istakao je posvećenost Katpresa novinarstvu usmerenom na korektnost i tačnost i poželeo da nastavi sa svojim odličnim radom da doprinosi otvorenoj komunikaciji u društvu i bude primer drugim medijima.