Prvi verski, hrišćanski sajam knjiga u Nemačkoj, održan u benediktinskoj opatiji Minsteršvarcah u Donjoj Frankoniji u Bavarskoj, privukao je 1.400 posetilaca, izvestila je KNA u nedelju, 21. maja.

Tokom četiri sajamska dana 14 izdavača iz Nemačke i Austrije predstavilo je svoja izdanja uz čitanja, predavanja i autorska potpisivanja. Šef izdavačke kuće Vier Turme iz Minsteršvarcaha, brat Ansgar Stufe, rekao je za KNA: „Bilo je hrabro jer se ovako nešto nikada ranije nije dogodilo. Drago mi je što smo imali hrabrosti i što smo, pre svega, tako dobro ušli u lični dijalog sa našim kupcima”.

Prema njegovim rečima, ideja za sajam knjiga nastala je zbog utiska da Frankfurtski sajam knjiga, najveći te vrste u svetu, kao i drugi sajmovi „naročito posle korone, više ne nude prostor za duhovne i verske izdavače. „. Sajam u Minsteršvarcahu je direktan odgovor na taj problem.

Na sajmu su nastupili i poznati autori. Uz benediktinskog autora bestselera oca Anselma Gruna, na sajmu je učestvovao i pisac Navid Kermani, koji je zajedno sa glumicom Sarom Sandeh naizmenično čitao njegovu knjigu „Svako treba da napravi korak bliže odakle je”. Pitanja o Bogu“, kao iz neobjavljenog dela koje bi na jesen trebalo da se nađe u knjižarama, saopštio je KNA.

IKA