Ruska Pravoslavna Crkva je naglo smenila šefa svoje kancelarije za spoljne poslove mitropolita Ilariona (55) i imenovala mitropolita korsunskog i zapadnoevropskog Antonija (Sevrjuka) (37) za njegovog naslednika u utorak, 7. juna, izvestile su Vatikanske vesti.

Odluku je doneo upravni organ, odnosno Sveti sinod na čelu sa moskovskim patrijarhom Kirilom. U martu 2009. godine, mitropolit Ilarion je preuzeo od patrijarha Kirila rukovođenje važnom kancelarijom za spoljne poslove RPC. To je bilo nakon što je Kiril dva meseca ranije izabran za novog patrijarha. Smatran je drugim čovekom u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi i oblikovao je njene odnose sa drugim pravoslavnim crkvama i u ekumenskom dijalogu sa Katoličkom Crkvom i drugim veroispovestima. Sveti Sinod je imenovao Ilariona za novog mitropolita Budimpeštansko-ugarske eparhije.

Novi šef spoljnih poslova Antonij (Sevrjuk) je svojevremeno bio lični sekretar patrijarha Kirila. Od 2004. važi za jednog od njegovih najbližih poverenika. Arhiepiskop Antonij je bio i ruski pravoslavni episkop Austrije od početka 2018. do sredine 2019. godine, prenose Vatikanske vesti.