Ruski katolički biskupi pozvali su na prekid rata sa Ukrajinom. „Pozivamo sve političare od kojih zavisi ova odluka da prekinu sukob“, napisali su u zajedničkom saopštenju objavljenom u četvrtak uveče, 24. februara, u Moskvi, preneo je Katpres.

„Mi smo, kao i svi vi, duboko šokirani što se politički sukob između Rusije i Ukrajine, uprkos velikim naporima za pomirenje, pretvorio u oružani sukob“, poručila su petorica biskupa. „Ovaj sukob donosi smrt i uništenje i ugrožava bezbednost celog sveta“, upozorili su oni. Oni ističu da ruski i ukrajinski narod ne samo da dele zajedničku istoriju, već su i u prošlosti mnogo patili od „ratnog ludila”. Biskupi su pozvali na molitvu i slavljenje misa za mir.

Biskup Saratova u jugozapadnoj Rusiji Klemens Pikel napisao je u svom blogu: „Danas smo se molili od jutra do mraka. Nije bilo ništa važnije.” Skoro jedan odsto Rusa su katolici.

Predsednik Katoličke biskupske konferencije Belorusije biskup Aleh Butkevič takođe je pozvao na prekid rata. U Belorusiji, Katolička Crkva je druga najveća verska zajednica. Njoj pripada oko deset odsto građana.

IKA