Pomirenje, praštanje, dijalog i puna svest da nasilju ne može biti mesta. Poziv na mir grupe od 233 sveštenika Ruske pravoslavne Crkve takođe su izrazili želju da se svi vojnici, ruski i ukrajinski, vrate kući nepovređeni.

„Oplakujemo iskušenje kojem su nezasluženo podvrgnuti naša braća i sestre u Ukrajini. Grupa od 233 sveštenika i đakona Ruske pravoslavne Crkve upućuje snažan apel svima od kojih zavisi završetak rata u Ukrajini, definisanog kao „bratoubistvo”, zahtevajući pomirenje i hitan prekid vatre. Apel dolazi posle Nedelje poslednjeg suda i u nedelji koja prethodi Nedelji opraštanja.

Poslednji sud

Podsećajući da je život svakog čoveka jedinstven i neprocenjiv dar Božiji, sveštenici i đakoni ističu da sve čeka konačni sud. „Nikakva zemaljska vlast, nijedan lekar, nikakav stražar – čitamo – neće nas zaštititi od ove presude. Zabrinuti za spas svakog čoveka koji sebe smatra detetom Ruske pravoslavne Crkve, ne želimo da on dođe na ovaj sud noseći teško breme majčinskih prokletstava. Setimo se da će krv Hristovu, koju je Spasitelj prolio za život sveta, primiti u tajni pričešća oni koji daju ubilačka naređenja, ne za život, nego za večne muke“.

Želje vojnicima

U apelu je i misao za one koji danas vode ovaj rat, za vojnike. Želja „svima, i Rusa i Ukrajinaca, da se nepovređeni vrate svojim kućama i porodicama. Tužno je pomisliti na ponor koji će naša deca i unuci u Rusiji i Ukrajini morati da ispune da bi ponovo počeli da se druže, da budu poštovani i voljeni.” Tada izražavaju svoje čvrsto uverenje da ukrajinski narod mora biti kreator njihovih izbora na slobodan način, „ne pod metom mitraljeza, bez pritiska Zapada ili Istoka“.

Pomirenje

U iščekivanju Nedelje opraštanja, 233 sveštenika i đakona Ruske pravoslavne Crkve podsećaju da će „vrata raja biti otvorena svima, čak i onima koji su teško zgrešili, ako zatraže oproštaj od onih koje su prezreli, uvredili ili ubili svojim rukama ili svojim voljom.” Ne postoji alternativa međusobnom pomirenju, ističe se. Sa željom da se korizma započne u duhu vere, nade i ljubavi, poruka se završava ponavljanjem da „nikakav nenasilni apel za mir i prekid rata ne treba nasilno odbaciti i smatrati kršenjem zakona, jer je ovo božanska zapovest: Blago mirotvorcima“. Otuda i poziv na dijalog, jer „samo sposobnost slušanja drugog može dati nadu za izlaz iz ponora u koji su naše zemlje bačene za nekoliko dana“.

Izvor: Vatican.va