Papa Franja pominje kraljicu Elizabetu i njenu neumornu službu za dobro, a u telegramu izražava saučešće i garantuje svoje molitve za kraljicu i za velike odgovornosti na koje je pozvan novi kralj Karlo III.

Duboko ožalošćen vestima o smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge, izražavam iskreno saučešće Vašem Veličanstvu, članovima kraljevske porodice, narodu Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta – napisao je papa Franja Karlu III, novom kralju Engleske, u vreme kada ceo svet oplakuje kraljičinu smrt.

Sa zadovoljstvom se pridružujem svima koji je oplakuju – piše Papa – u molitvi za večni počinak pokojne kraljice i odavanju počasti njenom životu neumornog služenja za dobro nacije i Komonvelta, njenom primeru privrženosti dužnosti, njenom odlučnom svedočanstvu vere u Isusa Hrista i čvrste nade u njegova obećanja.

Poveravajući njenu plemenitu dušu milosrdnoj dobroti našeg nebeskog Oca, garantujem Vašem Veličanstvu svoje molitve, da Vas Svemogući Bog podrži svojom nepokolebljivom milošću dok sada, kao kralj, preuzimate svoje visoke odgovornosti. Na Vas i na sve one koji čuvaju uspomenu na Vašu pokojnu majku, prizivam obilje blagoslova Božijih kao zalog utehe i snage u Gospodu – stoji u Papinom telegramu.