Zajednička izjava predsednika Saveta Evropskih Biskupa

Konferencije (CCEE) i Konferencija Evropskih Crkava (CEC)

Pre nego što je postao prorok, Amos je imao parče zemlje, porodicu i posao. Odjednom, on je upoznao siromaštvo suočavajući se sa izgnanstvom i postaje izbeglica, osećajući bol od sećanja na prošlosti i živeći u neizvesnosti sopstvene budućnosti.

Amos je video nepravdu koja je povredila njegov narod, bolan kontrast između bogatih i siromašni. Izdržao je sušu i gubitak plodova zemlje. Iz ovog iskustva naučio je šta znače siromaštvo i neizvesnost. Neočekivano je čuo glas Božiji i našao u svom srcu snagu da sa milošću propoveda siromašnima, govoreći reči nade sa neumornom spremnošću.

U ovom ubedljivom duhovnom iskustvu proroka Amosa, čije ime znači „breme- nosilac“, pronašli smo inspiraciju za ekumensko slavlje ovogodišnje Sezone Stvaranja, „Neka pravda i mir teku“, što odjekuje rečima iz Amosove knjige: „Pravda nek’ poteče kao voda i pravica k’o bujica silna. “ ( Amos 5,24).

Duhovni simbol ove godine je moćna reka; to je voda, jednostavna i suštinska element prisutan u našim životima, znak života i pročišćenja u našim verskim tradicijama. Voda nas podseća na naše krštenje i naše opredeljenje za obraćenje i novi život. Voda, međutim, nije bezbedno dostupna svima iako je toliko neophodna za čoveka opstanak. Toliko ljudi i dalje nema pristup vodi za piće; drugi su nedavno morali da beže iz svojih sela zbog suše. Toliko je naše braće širom sveta prinuđen da ponovi Isusove reči: „Žedan sam“ ( Ivan 19,28). I drugi su morali da beže zbog poplava, bilo iz prirodnih ili ljudskih razloga.

U ovom vremenu molitve i obraćenja, slušamo molbu naše braće i sestara, koji su žrtve različitih oblika ekološke nepravde. Stoga se obraćamo Bogu poniznog srca da usliši našu molitvu: „Gospodine, neka pravda i mir teku u našem svetu, u naš zajednički dom“.

Svaki put kada tužno vidimo ljude kako su žedni ili se bore protiv suše, molimo se: „Neka pravda i mir teku”. Svaki put kada vidimo neljudsko uništavanje rata, kao u Ukrajini, Somaliji, Jemenu, Eritreji, Mjanmaru i mnogim drugim mestima širom sveta, ometaju osnovne potrebe ili kada se voda koristi kao oružje protiv nevinih civila, ponavljamo iste reči: „Neka pravda i mir teku“.

U ovom vremenu molitve i obraćenja podsećamo se da Bog želi da se svako od nas u svakoj životnoj situaciji ponaša pošteno i mirno. Ako negujemo  poverljiv odnos sa Bogom, sa našom braćom i sestrama i sa prirodom. Dakle,  efektivna pravda i mir će obilno strujati u našoj sredini.

Kao hrišćanske crkve, i sa molitvenim srcima, nudimo svoje doprinose i razmišljanja predstojećoj Konferenciju Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama (COP28), koju organizuju Ujedinjene Nacije u Dubaiju, UAE, od 30. novembra do 12. decembra 2023., pozivajući sve svetske lidere i svakog čoveka dobre volje da sluša nauku i posveti se poštenom sprovođenju Pariskog sporazuma.

Mogućnost da se stvori pravedniji i održiviji način života za čitavu čovečanstvo zavisi od naše posvećenosti zaštiti našeg zajedničkog doma, menjajući naš stil život, favorizujući umerenost i trezvenost kada koristimo resurse koji su za nas Božji dar. Ali na poseban način to zavisi od zalaganja i promišljenog rada onih više direktno uključenih u politiku i društveni život.

Pozivamo sve hrišćane u crkvama, župama, zajednicama i svakog čoveka dobre volje širom Evrope da se uključe i proslave Sezonu Stvaranja 2023. od 1. septembra do 4. oktobra u ekumenskom duhu, ujedinjeni u molitvi i akciji.

U ovoj Sezoni Stvaranja želimo da budemo svedoci Hrista, izvora žive vode. Želimo da radimo i da se molimo da naše crkve postanu prostori dobrodošlice gde se jasno čuje zvučni glas koji objavljuje: „Neka  pravda i mir teku, kao moćna reka u našem svetu”.

25. avgust 2023. godine

Pismo uputili:

            Nadbiskup Nikita                                                Nadbiskup  Gintaras Grušas                            
od Tiateire i Velike Britanije                                               nadbiskup Vilniusa
            Predsednik CEC-a                                                      Predsednik CCEE-a