Da li je pred nama vreme u kojem će vladati mir? Kakva je budućnost pred nama – ne znamo. Trajala ona jedan dan, jednu godinu ili desetke godina ‒ ne znamo. Stojimo pred vratima vremena i svoje vlastite budućnosti. Imamo darove i terete. Šta činimo s njima? Iako ne znamo šta nas čeka, imamo spisak želja: mir i sigurnost, zdravlje, posao za mlade, dovoljno novca, manje straha, manje briga, više radosti…

            Verujem da te želje imaju svi ljudi, čak i oni za koje se čini da poseduju mnogo toga. Ali da bismo neke od tih želja i ostvarili, treba da znamo šta je to što sa sobom nosimo i šta smo to spremni da učinimo da naša budućnost i budućnost društva bude bolja. A šta je to bolje i koji od puteva pred nama vodi u »bolje sutra«? Isus savetuje: »Vaše svjetlo neka tako zasja pred ljudima da vide vaša djela ljubavi te slave vašeg Oca nebeskog« (Mt 5, 14). Ali mnogo je iskušenja pred nama. Mnogo izazova i zavodljivih puteva i načina koji vode u budućnost i neko »bolje« doba. Izazovi i iskušenja nikog ne mimoilaze. Svi se s tim suočavamo. Neko podlegne, a neko pobedi i nadvlada. »O, da su mi krila golubinja, odletio bih da otpočinem! Daleko, daleko bih letio. U pustinji se nastanio, brzo bih potražio sklonište od bijesne oluje i vihora« (Ps 55, 7‒9), kaže psalmista.

            Isus boravi u pustinji. Odlazi u samoću i posvećuje se molitvenom životu, duhom, mislima i osećanjima uzdižući se u jedan drugi svet. Promišlja šta ga sve očekuje i šta bi trebalo da učini. On, Isus, Bog, nakon tog iskustva vraća se u svakodnevni život i biva iskušavan. Prvo iskušenje: pohlepa. »Naredi da ovo kamenje postane kruhom.«. Drugo iskušenje: »Tebi ću dati svu vlast ovu i slavu ako mi se pokloniš…« Treće iskušenje: pokaži da si bolji, drugačiji – »Skoči dolje, anđeli će te nositi na rukama, narod će se diviti…« Ali Isus odgovara: »Odstupi, sotono! Klanjaj se samo Bogu i Njemu jedino služi!«

            Biblija kaže da »pošto iscrpi sve kušnje, đavo se udalji od Njega do druge prilike (Lk 4, 13). Javiće Mu se kroz druge ljude kad bude razapet na krstu: »Ako si sin Božji, siđi s križa, pa ćemo ti vjerovati!« (Mt 27, 41).

            Nije uvek lako prepoznati pa ni odoleti izazovima, iskušenjima i zamkama vremena. Niko od nas nije savršen i svet. Ali iskušenja često mogu da budu i korisna i na naše duhovno dobro. Savladamo li ih, odupremo li im se, možemo da im zahvalimo jer smo se naučili poniznosti i bar malo očistili dušu.

            Za miran i sređen život potrebno je razlikovati dobro i zlo. Potrebno je s pouzdanjem i nadom okrenuti se budućnosti i moći u radosti svedočiti iskustvo spremnosti da ljudima oko sebe podarimo nadu koja je u nama.

Marijana Ajzenkol