Sedmo hodočašće redovnika i redovnica Ukrajinske grkokatoličke Crkve (UGKC) okupilo je 22. i 23. februara više od 120 Bogu posvećenih osoba iz različitih delova Ukrajine u gradu Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, 200 km od okupiranog Donjecka, izveštava Odel za informisanje UGKC-a.

U pratnji hodočasnika bili su predsednik Komisije za verska pitanja UGKC biskup Mihailo Bubniji i egzarh donjecki Stefan Meniok.

Hodočašće je počelo arhijerejskom liturgijom u hramu Sv. Vladimira Velikog u Zaporožju. Biskup Meniok je u svojoj propovedi istakao: „Sanjam da će posvećene osobe jednog dana doći u Donjeck, gde ćemo zajedno moći da proslavimo Boga i da mu zahvalimo za slobodu. Danas možemo da kažemo: raduj se, zemljo Zaporožja, što primaš toliko posvećenih lica koja svojom moći molitve mogu da unište strele zla i da nas zaštite štitom bezbednosti. Čestitam vama, hrabri duhovni ratnici, koji se niste uplašili i došli ste ovde. Zajednička molitva će nas sve obogatiti.”

Biskup je priznao da je više puta razmišljao o tome zašto je izbio rat u Donbasu. „Shvatio sam da je neophodno da čovek preispita svoj način života i shvati ko je i gde mu je otadžbina. Tek tada se situacija u društvu može promeniti“, rekao je on. Egzarh Donjecka je takođe izrazio veliku potrebu zvanja posvećenih osoba za službu u istočnoj Ukrajini. „Istočnoj Ukrajini je bilo potrebno takvo redovničko hodočašće.

Pokušajte da se molite za našu Ukrajinu u ova dva dana, mi smo najbliže granice. „Ova molitva koju ćete u narednim danima prinositi Bogu biće štit za sve nas“, pozvao je biskup Meniok redovnike UGCC.

Nakon toga su predstavnici redovničkih zajednica u svečanoj procesiji u molitvi prošli ulicama Zaporožja od grkokatoličke crkve Sv. Vladimira Velikog do rimokatoličkog svetilišta Boga Milosrdnog Oca. Tamo se hodočasnicima pozdravnim govorom obratio biskup Zaporoško-harkovske biskupije Rimokatoličke Crkve u Ukrajini Jan Sobilo. „Ovo je zaista istorijski događaj. Vaša molitva u Zaporožju je posebna, na zemlji gde dugi niz godina prisustvo Katoličke Crkve nije bilo priznato. Svaki vaš potez ovde je pobeda nad militantnim ateizmom koji ovde vlada dugi niz godina. Mračne sile protestuju protiv mira u Ukrajini i Evropi. Neka naša molitva prosvetli velikane ovoga sveta“, rekao je biskup Sobilo.

Hodočašće monaštva nastavljeno je molitvom u svetilištu Boga Milosrdnog Oca i konferencijom o društvenom i hrišćanskom služenju, na kojoj je glavni predavač bio vlč. Andrii Nahirniak, zamenik šefa Odeljenja za socijalne usluge UGCC.

U Ukrajini se tradicionalno održava hodočašće redovnika povodom Dana posvećenih osoba. Hodočašće organizuje Patrijaršijska komisija UGKC za redovništvo. Ovogodišnja tema je „Tko spasi svoj život, izgubit će ga“ (Mt 10,39). U službi bližnjeg iz ljubavi čovek zaista nalazi svoj život. U vremenima neizvesnosti, redovništvo u Ukrajini nastoji da podrži svoj narod. Kako je istakla s. Mahdalina Vitvitska, OSBM, zamenica šefa Komisije za redovništvo UGCC: „Ovim hodočašćem želimo da pokažemo meštanima da smo uz njih i u ovako teškim vremenima. Želimo da se zajedno molimo i pokažemo da je Gospod iznad svih ljudskih okolnosti i da nisu sami. Ovim jednostavnim poduhvatom pokušavamo da ostvarimo malu misiju – da svedočimo život sa Bogom na ovim prostorima kojima je to najpotrebnije. Ovo će takođe ojačati lokalnu zajednicu UGCC“.

Ukrajinska grkokatolička Crkva, pored biskupija u zapadnoj i centralnoj Ukrajini, obuhvata četiri jedinice na istoku zemlje, a to su Donjecki, Harkovski, Odeski i Krimski egzarhat. Prema podacima iz 2015. godine, Donjecki egzarhat ima 68.900 katolika o kojima u 63 župe brine 45 sveštenika, pet jeromonaha, šest redovnika i sedam redovnica, navodi se na sajtu UGCC.

Izbor: Bitno.net