Svakog drugog utorka u mesecu od 20 do 21 čas biće klanjanje pred Presvetom Oltarskom Tajnom ispred bazilike Svetog Petra. Inicijativu je objasnio župnik bazilike fra Anjelo Stoja, koji je rekao da žele hodočasnike koji dolaze u Vatikan u „dočekati u molitvi“, prenosi Vatikan njuz.

Evharistijsko klanjanje ispred bazilike Svetog Petra u okviru nove pastirske inicijative biće održano prvi put 14. marta. U intervjuu za italijanski Telepače, župnik fra Anjelo Stoja je rekao da je „inicijativa bila pre svega da se u molitvi dočekaju hodočasnici koji dolaze u Vatikan da posete Papu i prisustvuju opštoj audijenciji sredom“.

Opisujući kako je organizovano klanjanje, franjevac je istakao da je „fokus na Isusu koji je prisutan među nama, dakle sa mnogo trenutaka posvećenih slušanju jevanđelskih odlomaka, trenucima tišine i trenucima posvećenim meditaciji uz pevanje“. Ne postoji unapred određena lista animatora, iako je namera da se kroz angažovanje udruženja okupi što veći broj ljudi.

Svi su pozvani da učestvuju i nije potrebno rezervisati ulaznice, rekao je  fra Anjelo. „Vrlo je jednostavno. Sveti Petar je mesto otvoreno za sve, nema ulaznica, već samo raspoloženje da se bude ovde i moli se sa nama“.

„Srećna je koincidencija“ da se početak inicijative poklapa i sa nedavnom desetom godišnjicom izbora pape Franje. Datum završetka inicijative, kako je rekao, nije određen.

„Naša želja je da gledamo u budućnost“. Namera je svakako da se podstakne posebna atmosfera na Trgu Svetog Petra povodom jubileja 2025. godine. „Nastojimo da bazilika sve više bude svetilište“, zaključio je fra Anjelo, precizirajući da je „svetilište Svetog Petra svetilište sve više i više svetilište“. zasniva se na dva osnovna stuba: jedan je apostol Petar, a drugi da je sedište Pape“, piše Vatikan njuz.

IKA