Danas je blaženi Inocent XI, jedan od najznačajnijih papa 17. veka. Rođen je u Komu 19. maja 1611. kao peti sin bogatog i plemenitog Livija i dobre Paule koji su mu dali ime Benedikt. Nakon osnovnog obrazovanja, nastavio je školovanje na isusovačkom koledžu u Komu, gde je stupio u  Marijinu kongregaciju. Nakon studija prava u Napulju, gde je i doktorirao, odlučio se ya sveštenstvo. Kao klerik je veoma brzo napredovao, pa je sa 34 godine već bio kardinal. Krasila ga je skromnost, jednostavnost, čestitost, poštenje i dobrotvornost.

Poslednjih godina tridesetogodišnjeg rata bio je legat u Ferariju. U intrigama francuskog kralja Luja XIV. Benedikt se držao papinih interesa, što mu kralj nikada nije oprostio. Kada je u konklavama imao najviše glasova, Luj XIV. sprečio je njegov izbor za papu. Šest godina kasnije ponovo su održane konklave, i Benedikt ponovo vodi po broju glasova. Ovoga puta kralj to nije mogao sprečiti, pa je Benedikt izabran za papu, uzevši ime Inocent XI. Odmah se suočio sa mešanjem Luja XIV u crkvenim pravima. Papin oštar ton iznenadio je i samog kralja, a oni koji su laskali kralju bili su potpuno zadivljen takvom papskom smelošću.

Papa se trudio oko ispravanog života sveštenika, redovnika i vernika. Uključivalo je to i ispravn teološki nauk i nije bežao od suprotstavljanja teolozima i jednom prilikom otpustio 56 tadašnjih teoloških zabluda. Pokazao se kao odličan organizator odbrane od Turaka. Hrišćansku vojsku je i  materijalno pomagao i podržavao, pa su izvojevane dve velike pobede, pod Bečom i Budimom.

Papa Inocent XI. pokazao je svoju veličinu i u dvomesečnoj bolesti pred smrt kada je mnogo patio, ali nije se libio da od Boga traži veća stradanja. Čuven po svojoj jednostavnosti, pobožnosti i moralnosti, upokojio se na današnji dan 1689. godine, a narod je odmah počeo da ga štuje kao sveca. Sahranjen je u bazilici Sv. Petar, njegov nećak don Livio dao je da mu se podicgne nadgrobni spomenik, rad poznatog umetnika Monota. Papa Pio XII proglasio ga je blaženim 1956. godine.