Crkva se danas seća Sv. Marije Goreti, devojčica koja je postala mučenica sa 12 godina. Rođena je 16. oktobra 1890. godine u Korinaldu, u Italiji. Tamo je njena porodica uživala na malom imanju koje je ubrzo postalo premalo za mnogo dece, pa se otac, udruživši se sa porodicom Sereneli, preselio u 11 kilometara udaljeno mesto gde je mogao da brine o većem imanju i materijalno popravi situaciju porodice. Pošto je to bila močvarna oblast kojom je vladala malarija, Marijin otac se ubrzo razboleo i umro.

Majka Asunta je ostala udovica sa šestoro male dece, od kojih je Marija bila najstarija. Majka je često bila odsutna, radeći na imanju, pa je manju decu i kućne poslove poverila Mariji, koja se pokazala kao veoma vešta. Ipak, došlo je iskušenje u kojem je sin Serenelijevih, Alesandro, požudno gledao Mariju. Dvaput je imala sreće da izbegne Alesandrove napade, a požalila se i svojoj majci Asunti. Nažalost, ona to nije shvatila previše ozbiljno, a Marija nije želela da komplikuje svoje ionako napete odnose sa porodicom Sereneli, pa je pribegla molitvi i zastupništvu Blažene Djevice Marije.

Tim pre što joj je Alesandro zapretio da nikome ne priča o događajima sa njim. To je bio kobno 5. jul 1902. godine, kada je oko podneva bila sama u kući, a Alesandro ju je ponovo napao i odvukao u svoju sobu. Začepio joj je usta da ne bi mogla da viče, a pošto mu se ona opirala nadljudskom snagom, odustao je od svoje namere. U njemu se probudila osvetnička mržnja u kojoj je zgrabio nož i naneo joj 14 velikih i 4 male rane. Ostavio ju je svu u krvi. Prevezena je u bolnicu, ali joj nije bilo pomoći. Umrla je sutradan, odnosno na današnji dan 1902. godine. U svesnom stanju je prizivala Isusa i Mariju, a na pitanje da li je oprostila svom ubici, odgovorila je potvrdno, obećavajući da će se moliti za njegovo obraćenje. Alesandro Sereneli je osuđen na 30 godina zatvora sa prinudnim radom. Prvih nekoliko godina bio je arogantan, a onda se posle sna u kojem je video Mariju kako bere cveće na lepoj livadi i predaje mu, okrenuo i pokajao. Pušten je dve godine pre isteka kazne i odmah je otišao kod Marijine majke da je moli za oproštaj. Oprostila mu je, kao i njena ćerka, na čijoj je kanonizaciji 24. juna 1950. bila prisutna. Tada je papa Pije XII dirljivim govorom proglasio Mariju Goreti za sveticu. Tom prilikom je za nju rekao: „Bila je hrabra, snažna devojčica. Shvatila je o čemu se radi, pa je izabrala smrt.” Ali ta smrt nije bio kraj već prelazak u proslavu. Munjevitom brzinom širila se pobožnost prema devici-mučenici. Marija Goreti je ubrzo postala omiljena svetica. Ona je zaštitnica omladine, dece, devojaka, tinejdžerki, siromašnih, roditelja, mučenika, žrtava silovanja i zločina, praštanja i čistote.

Sveta Marijo Goreti, moli za nas!