Sv. Marko Križevčanin je treći hrvatski svetac i uzor svetosti u odbrani svoje vjere u Isusa Hrista i vjernosti Katoličkoj crkvi i Svetom Ocu, za koje je dragovoljno podnio mučeništvo i smrt. Od najranije mladosti odlikovao se bistrim umom i dubokim duhovnim i vrlinskim životom. Godine 1609. na jezuitskom kolegijumu u Gracu stekao je titulu magistra filozofije i fizike. Tada se potpisao imenom Marcus Crisinus Croata Crisiensis, čime je svedočio o svojoj pripadnosti hrvatskom narodu. Za sveštenika je rukopoložen 1615. godine, nakon završenih studija teologije na čuvenom koledžu Germanicum et hungaricum u Rimu.

Vrativši se u Hrvatsku, zauzeto živi svoj sveštenički poziv i revnosno pastoralno deluje među vernicima Zagrebačke biskupije. Godine 1616. ostrogonski nadbiskup Petar Pazmanji ga je pozvao u Ugarsku i poverio mu razne značajne funkcije: imenovao ga je za profesora i upravnika semeništa u Trnavi, za ostrogonskog kanonika i za upravnika nekadašnje benediktinske opatije Šeplak kod Košica.

Košice su u to vreme, kao glavni grad severne Ugarske, bile uporište mađarskog kalvinizma, a Marko Stjepan Krizin je zajedno sa dvojicom prijatelja jezuita – Mađarom Stjepanom Pongracom i Poljakom Melkiorom Grodeckim – vodio brigu o nekolicini tamošnjih katoličkih vernika, izazivajući gnev kalvinista. Zbog upornog odbijanja da se odreknu katoličke vere i lojalnosti Petrovom nasledniku i postanu kalvinisti, kalvinistički vojnici pod komandom Jurja Rakocija su konačno podvrgli trojicu sveštenika strašnim mučenjima i okrutno ih ubili nakon trodnevnog zlostavljanja i zatvora bez hrane i vode. Tek posle šest meseci, trudom grofice Katarine Palfi, tela Košičkih mučenika su dostojno sahranjena, a danas njihove svete kosti počivaju u zajedničkom kovčegu u uršulinskoj crkvi Sv. Ane u Trnavi, Slovačka. Košičke mučenike za blažene proglasio je papa Pije X. 1905. godine, a za svece papa Jovan Pavle II. 1995. u Košicama.

Pomolimo se:

Bože, Sveti Marko Križevčanin je revnosno propovedao tvoju Reč i neumorno branio jedinstvo jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve, za koju je podneo i mučeničku smrt. Molimo te, da i mi po njegovom zagovoru nosimo tvoju Reč svojim životom i zalažemo se za jedinstvo svih hrišćana. Po Hristu Gospodu našeg. Amen.