Crkva danas slavi praznik Svetih arkanđela: Mihaela, Gabriela i Rafaela, trojicu najznačajniji i najomiljenijih predstavnika anđeoskog sveta. Svaki od tri arhanđela ima svoje važno mesto u Svetom pismu, kao i njihova imena prateći duboki smisao. Sva tri imena arkanđela završavaju se rečju “El”, što znači “Bog”. Bog je zapisan u njihovim imenima, u njihovoj prirodi. Njihova priroda je da oni postoje u njegovom pogledu i za njega su Božiji glasnici. Oni donose Boga ljudima, otvaraju nebo i otvaraju zemlju. Upravo zato što su toliko bliski Bogu mogu i biti veoma bliski čoveku.

Ime Mihael na hebrejskom znači „Ko je kao Bog“. Najstarije štovanje arkanđela Mihaela zabeleženo je već u 4. veku. Pet puta se pominje u Svetom pismu. Prema ovim tekstovima, ikonografija ga prikazuje kao ratnika sa oklopom i ognjenim mačem ili kopljem u žaru borbe, Sotonu prikazanog u obliku zmaja, ili  je ređe prikazan kako drži vagu, simbolizujući njegovu ulogu vodiča duša u nebo i „odmerava” ih na poslednjem sudu. Narod ga priziva kao posebnog zaštitnika protiv sotonskih zamki i opsednuća, kao i zaštitnika i branioca vere i Crkve. Crkva od najstarijih vremena gaji veliku pobožnosti prema sv. Mihaelu. On je zaštitnik vojnika, policijski službenika i sudija. Nemačka ga slavi kao svog zaštitnika . Lik sv. Mihaela je na nemačkim zastavama od 955. godine. A u Hrvatskoj je veoma razvijen kult sv. Mihaela. On je borac, molitelji i pratilac. Kao borac neka nam pomogne u borbi koju svako od nas vodi protiv zla u sebi i oko sebe, a kao pratilac neka nas prati na svim našim životnim putevima!

Molitva: Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u boju; protiv pakosti i zaseda budi nam zaklon od đavola. Neka mu zapovedi Bog, ponizno molimo: Ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge zle duhove, koji lutaju svetom na propast duša, božanskim vrlinama i snagom baci u pakao. Amin.

Arhanđeo Gabriel se u Bibliji pojavljuje kao glasnik Božjih odluka. Najavio je Radosnu vesti Mariji. Zbog toga je njegovo štovanje posebno povezano sa praznikom Blagovesti jer je doneo od Boga svetu najlepšu poruku sadržanu u molitvi Zdravo Marijo. On je u Starom zavetu tumačio viziju proroka Danijela o ovnu i jarcu (Dan 8,16-26) i značenje 70 godina (Dan 9,21-17). U Novom zavetu svešteniku Zahariji objavljuje rođenje Ivana Krstitelja (Lk 1,11-20). Neki bibličari misle da se on javio i pastirima  u božićnoj noći i da je tešio Isusa u Getsemanskom vrtu. Njegovo ime znači „Bog je jak”. Prema narodnom predanju, i Mihael i Gabriel su čuvari crkvenih vrata i blokiraju ulaz demona u crkvu. U ikonografiji se najčešće prikazuje kao vesnik sa krinom u ruci. Kao svog zaštitnika, Gabriela su štovali pismonoše i glasonoše. Pio XII. 1951. godine proglasio je Gabriela za zaštitnika telekomunikacija: telegrafa, radija i televizije.

Molitva sv. Gabrielu: O Bože, koji si između svih anđela, odabrao arkanđela Gabrijela, da objavi tajnu tvoga utelovljenja, daj nama, molimo te, da se, slaveći ga na zemlji, možemo nadati njegovoj zaštiti na nebu, po Hristu Gospodinu našem. Amin.

Ime Rafael znači “Bog isceljuje i leči”. U Tobijinoj knjizi je uglavnom opisan kao pratilac na putu, zaštitnik i zagovornik mladog Tobije. Po Božijoj zapovesti oslobađa Tobijinu buduću ženu Sara od zlog duha, a njegovog otac Tobita od slepila. Zbog toga se često u ikonografija pokazuje kako drži posudu sa lekom. Kao duhovnom lekaru obraćaju mu se  psihički bolesnici i oni koji pate, kao i oni koji su bolovali od telesnih bolesti. On je zaštitnik lekara, psihijatara, farmaceuta, putnika i emigranata.

Molitva sv. Rafaelu: Slavni Arkanđele sv. Rafaele, veliki prinče nebeskog dvora, slavan si i uzvišen zbog svoje mudrosti i milosrđa. Zaštitnik si onih koji putuju zemljom, morem ili vazduhom, utešitelj si nesrećnih i utočište grešnika. Preklinjem te pomozi mi u svim mojim potrebama i u svim patnjama ovog života kao što si jednom pomogao mladom Tobiji na njegovim putovanjima. Amin.

Ovo su neke radnje koje Biblija pripisuje anđelima:

1. Oni slave Boga

2. Štuju Boga

3. Raduju se zbog onoga što Bog čini

4. Oni služe Bogu

5. Pojavljuju se pred Bogom

6. Oni su posrednici Božjih sudova

7. Donose odgovor na molitvu (Dj 12,5-10).

8. Pomažu u pridobijanju ljudi za Hrista

9. Posmatraju hrišćanski poredak, rad i stradanje

10. Ohrabruju u vremenima opasnosti

11. Brinu o pravednicima u vreme njihove smrti (Lk 16,22).

Najbolja stvar koju možemo naučiti od anđela je njihova neposredna i bespogovorna poslušnost

Božije zapovesti.