Danas slavimo sećanje na mučenike iz španskog grada Kordobe, koji su dali svoje živote za Hrista, kao žrtve progona mavarskog kalifa Abd ar-Rahmana II. Grupu mučenika Kordobskih čine: Đorđe, Aurelije, Feliks. Natalija i Lilioza. Aurelije je rođen u Kordobi, u Španiji, od oca Mavara i majke hrišćanke. Rano je ostao bez roditelja, pa ga je tetka vaspitala u hrišćanskom duhu. Oženio se Natalijom, sa kojom je potajno živeo hrišćanskim životom. Kada su videli kako drugi svedoče o njihovoj veri, ohrabrili su se da učine isto, ali su se zbog dve ćerke od 5 i 8 godina plašili da javno svedoče o svojoj veri, da devojke ne bi prešle na islam.

Posle konsultacije sa Sv. Eulogijem, devojčice su predate u obližnji samostan gde ih je podigla udovica koja je tu živela. Za to su joj dali bogatu nagradu, a onda su dozvolili da budu priznati kao hrišćani. Drugi bračni par, Feliks i Lilioza, goreo je istim žarom. Na današnji dan 852. godine pogubili su oba bračna para, kao i stranca Đorđa koji je kao stranac bio oslobođen kazne, ali je insistirao da dobije šehidsku krunu, pa je javno vređao neke „istine“ iz islama, što ga je koštalo glave.

Pored pomenutih svetitelja, danas se sećamo i učenika svetih Kirila i Metodija: Klimenta, Gorazda, Nauma, Angelara i Save. Istočna crkva ih naziva petobrojnim ili sedmobrojnim, kada im se dodaju Ćirilo i Metodije. Cislo znači broj. Posle smrti Sv. Metoda 885. njihovi učenici su prognani iz Moravske, pa su se rasuli po južnoslovenskim krajevima. Sam Gorazda je, zbog poznavanja latinskog jezika, imenovao Metodija za svog naslednika na panonsko-srijemskoj biskupskoj stolici.

Kliment i Naum su se naselili kod Ohridskog jezera, gde je Kliment služio kao biskup velički i osnivač škole, a Naum kao monah. U Makedoniji su i jedni i drugi cenjeni kao narodni prosvetari. Naum je umro 910. godine, a Klement 916. godine. Posle preseljenja u Bugarsku, Angelaru i Savi se gubi svaki trag.