Sveti Petar Claver je jedan od najvećih misionara isusovaca, razborit i odlučan organizator, svetac neograničene i neustrašive ljubavi, „dinamičan mistik” na delu. U Kolumbiji su ga zvali apostolom crnačkih robova. Rođen je 26. juna 1580. godine u katalonskom naselju Verdu, u dobroj hrišćanskoj porodici. Pridružio se Družbi Isusovoj 1602. godine u Taragoni. Osetio je misionarski poziv, pa su ga posle svešteničkog ređenja poglavari poslali u misiju u Novu Granadu u Kolumbiji.

Petar se svim svojim bićem posvetio apostolatu crnih robova dovedenih iz Afrike u lučki grad Kartagenu, gde su ih prodavali.Kako im je pokazivao simpatije i razumevanje, crnci su zavoleli Petra kao pravog oca i to je bio početak apostolata među crnim robovima. Govorili su: ‘Peter Klaver bi zapravo morao da bude crnac jer belac nikada ne bi znao da nas tako voli.’

Potpuno im se posvetio, hranio ih, lečio, negovao, hrabrio, ispovedio, više od 300 hiljada njih obratio na hrišćanstvo i istrajno se borio za poboljšanje uslova života i rada na plantažama. On je promovisao često pričešćivanje i zbog toga je sate i sate provodio u ispovedaonici gde je marljivo ispovedao. Usađivao im je u srca pobožnost prema Isusovoj muci. Podsticao ih je na pobožnost prema Majci Božijoj i  osnovao Marijinu kongregaciju.

Pored ovog veoma teškog rada, u veoma teškoj i tmurnoj klimi, Petar je sebi dodao i druge dobrovoljne pokore: postio je, bdeo i molio se noću, živeo u krajnjem siromaštvu, pazio na bolesne koji su zbog svojih rana strašno izgledali i bili odbojni ljudskoj prirodi.

Sv. Petar Claver je bio mistik u punom smislu. Gospodin ga je obdario i nekim izuzetnim darovima: sposobnošću čitanja ljudskih srca, darom proroštva i isceljivanja bolesnika. Ostao je svež i dorastao svom poslu do starosti. Znao je energično da reši sve probleme i nije odustajao ni pred kakvim poteškoćama. Kada se razboleo 1651. pokazao je sve svoje molitve i stradanja za narod crne rase. Radio je i žrtvovao se za njih. Ostao im je veran i na svom bolesničkom krevetu, mislio je na njih do poslednjeg časa. Preminuo je 8. septembra 1654. godine u Kartaheni i sahranjen je u prisustvu svih stanovnika grada. Papa Pio IX proglasio ga je blaženim 1850. godine, a svetim 1888. godine papa Leon XIII. Zaštitnik je robova, Kolumbije, Afroamerikanaca, crnaca, misija, međurasnih odnosa i brojnih naselja, misija i župa širom sveta.