Sveta Rozalija, devica, umrla je na današnji dan 1160. godine. Rođena je u plemićkoj porodici Norman Sinibaldi oko 1130. godine u sicilijanskoj metropoli Palermu. U Rimskom martirologiju piše da potiče „iz kraljevske krvi Karla Velikog“. Italijani je takođe od milja zovu „La Santuzza“, „Mala svetica“. Neko vreme je živela na dvoru kraljice Margarete, supruge kralja Vilijama, a potom je stupila u red avgustinki. Vođena željom za pustinjačkim životom, povukla se u pećinu na Monte Pelegrino blizu Palerma, gde je vodila strogi pustinjački život do svoje smrti. To je potvrđeno otkrićem dvojice zidara iz Palerma 25. avgusta 1624. godine. Pronašli su sledeći natpis u pećini blizu Kiskine: ‘Ja, Rozalija, ćerka Sinibalda, gospodara Kviskine, iz ljubavi prema mom Gospodinu Isusu Hristu, odlučila sam da živim u ovoj pećini.’

Mošti svete Rozalije nalaze se u katedrali u Palermu, čiji je građani slave kao svoju nebesku zaštitnicu. Ovu sveticu štuju na Siciliji, a crkve posvećene njoj nalaze se i u kontinentalnoj Italiji. Istoričari koji su proučavali njen život tvrde da je kult sv. Rozalije osnovan već u 13. veku, ali se njeno štovanje posebno proširilo nakon što je komisija teologa i lekara 11. februara 1625. godine utvrdila autentičnost njenih moštiju. Papa Urban VIII. 1630. uneo je ime sv. Rozalije u Rimskom martirologu i to na dva dana: 15. jula, kada je njeno telo pronađeno, i 4. septembra, kada se proslavlja njen praznik.

Njoj su pripisivana mnoga čuda, među njima i spasavanje Palerma od strašne kuge 1624. godine. Papa Urban VIII proglasio ju je za sveticu 1630. godine. Ona je zaštitnica Palerma, Sicilije i evolucionih biologa, a posvećena su joj mnoga naselja, župe, crkve i kapele širom sveta i u hrvatskim krajevima.

Slikari sv. Rozaliju obično prikazuju u pustinjačkoj haljini, sa vencem od belih ruža oko glave, sa krstom i mrtvačkom glavom i lancem, znacima njene pokore. Neki je takođe zamišljaju u augustinskoj odeći. U Oratorijumu svete krunice u Palermu, slika Van Dajka koja prikazuje kako sv. Rozaliju krunišu dva anđela, a ona se zalaže za grad Palermo. Još jedna slika ovog umetnika koja prikazuje sv. Rozaliju se čuva u Ruskom Ermitažu u Lenjingradu.