U župi Uznesenja Blažene Device Marije u Zemunu, 15. avgusta je proslavljena svetkovina Velike Gospe. Centralnu misu predvodio je sremski biskup koadjutor Fabijan Svalina.

Biskup Svala služio je misno slavlje  u zajedništvu sa zemunskim župnikom mons. Jozom Dusparom, generalnim vikarom mons. Josipom Ivešićem i drugim sveštenicima Sremske biskupije.

On je u svojoj propovedi istakao da častiti Mariju znači prepoznati je kao Božije prisustvo na zemlji. Svemogući Bog nam daje Blaženu Devicu Mariju u znak sigurne nade i utehe. „U Starom zavetu kovčeg zaveta se pominje na više mesta i nosi svojevrsni simbol Božijeg prisustva i zaštite za narod Izraela. U litanijama blaženoj Devici Mariji zazivamo je i molimo Kućo zlatna, Škrinjo zavjetna…,  time se spominjemonje kao oličenja Božijeg prisustva na zemlji. Trudimo se da živimo punoćom hrišćanskog života na koji smo pozvani krštenjem, a u tome nas prati i pomaže lik naše Nebeske Majke, čiji primer najbolje pokazuje kako slediti njegovu volju“, rekao je mons. Svalina.

Pevanje je predvodio župni hor svete Cecilije.

Ove godine svečanost Velike Gospe uveličana je bulom pape Franje koji je odlikovao mons. Jozu Dusparu čašću kapelana Njegove Svetosti. To odlikovanje dodeljuje se sveštenicima koji su se posebno istakli u službi Crkve i obavljaju odgovornu službu u Crkvi.

Na kraju euharistijskog slavlja, nakon što je biskupski kancelar vlč. Tomislav Lasić pročitao papinu bulu na latinskom i hrvatskom jeziku, biskup Svalina svečano je uručio prizanje mons. Duspari i zahvalio  mu na revnosnom obavljanju svih službi u Sremskoj biskupiji i biskupijskom Caritasu.

Mons. Duspara je upravnik crkve sv. Roka u Zemunskom parku i Župe sv. Vendelina, opata, direktor je Caritasa Sremske biskupije i član Savetodavnog odbora u Sremskoj biskupiji.

Na kraju mise mons. Duspara je zahvalio Svetom Ocu, kao i ostalim saradnicima i njegovim župljanima, na poverenim službama, podršci i nastavku dobre saradnje.

On je naglasio da je svestan velike odgovornosti i truda koji ga čeka uz poverene mu titule i zasluge i sa poverenjem u Gospodina i Blaženu Devicu Mariju nastavlja hrabro da korača svojim životnim putem.

Izvor: IKA