10. svetski susret porodica biće održan u Rimu od 22. do 26. juna 2022. godine. Tema susreta je „Porodična ljubav: poziv i put svetosti“.

Biće to događaj proširen na biskupije širom sveta i završni čin Pastoralne godine Amoris laetitia, koju je odredio papa Franja. Svrha ovog događaja je da same porodice ispolje lepotu zajedničkog života i važnost porodične ljubavi. Ljubav koja se u narednim mesecima sprema da konkretizuje u inicijative solidarnosti i pomoći porodicama koje su, između ostalog i zbog pandemije, ugrožene siromaštvom i nezaposlenošću.

Program susreta:

Otvaranje Susreta biće u sredu, 22. juna, prijemom delegata u Sali Pavla VI. U 18 časova biće održan Festival porodica u prisustvu Svetog Oca.

Tema programa u četvrtak, 23. juna je „Porodična ljubav”. Program počinje služenjem mise na engleskom jeziku u bazilici Sv. Petra. Posle mise, u Sali Pavla VI biće održano prvo plenarno izlaganje „Kućna crkva i sinodalnost“. Slede dva panela. Tema prvog je „Supružnici i sveštenici zajedno za izgradnju Crkve“, a drugog „Mladi i stari zajedno za Crkvu sutrašnjice“.

Drugo plenarno izlaganje biće na temu „Pratiti prve godine braka“, a uslediće još dva panela sa temama „Porodična ljubav u iskušenju“ i „Pratiti očinstvo i majčinstvo“. Među izlagačima su predstavnici Sjedinjenih Država, Italije, Letonije, Burundija, Libana, Španije, Brazila, Južne Afrike i Kanade. Program u sali biće završen molitvom. U 20 časova održaće se koncert u Lateranskoj palati i biće omogućeno razgledavanje.

Tema koja je zakazana za petak, 24. jun je “Poziv”. U 8.30 služiće se misa na italijanskom jeziku u bazilici Svetog Petra. Teme plenarnih izlaganja biće „Identitet i misija hrišćanske porodice“ i „Bračni katekumenat“. Paneli u Sali Pavla VI biće oblikovani temama: „Biti hrišćani u digitalnom dobu“, „Vokacija i misija na egzistencijalnim periferijama“ i „Formiranje pratilaca i vaspitača“. Izlagači su delegati iz Francuske, Italije, Holandije, Brazila, Belgije, Argentine, SAD, Španije i Tajvana. Posebnost programa u petak su paneli organizovani u rimskim župama na temu „Porodično zajedništvo, stil crkvenog zajedništva“.

Tema subote, 25. juna, je „Put svetosti“. Euharistijsko klanjanje najavljeno je u 8.45 časova, nakon kojega će uslediti plenarno izlaganje „Beltrame Kvatroči: Porodica je put svetosti“. Tokom panela koji će biti održan kasnije, razgovaraće se o putevima svetosti i izneti pomoć na primeru svetih supružnika. Izlagači u subotu su predstavnici Italije, Sjedinjenih Država, Paragvaja, Indonezije i Australije. Vrhunac subotnjeg programa biće misa koju će predvoditi papa Franja u 17.15 časova.

U nedelju, Susret će se završiti molitvom Anđeo Gospodnji u podne sa papom Franjom, nakon čega će porodice dobiti mandat koji proističe iz sakramenta venčanja.