The body of Carlo Acutis, who died in 2006, is pictured at the Church of Santa Maria Maggiore in Assisi, Italy, Oct. 3, 2020. The Italian teen, who had a great love for the Eucharist, will be beatified Oct. 10 in Assisi. (CNS photo/Paul Haring)

Biskup tog umbrijskog grada mons. Domeniko Sorentino, istakao je da su mladi ‘milenijalac’ i Sveti Franja načini da se upozna Isus

Petnaest godina, život pun aktivnosti, zrele vere, bezgranične ljubavi prema Isusu. U blaženom Karlu Akutisu leži ludilo ovog vremena, ali sa perspektivom večnosti, a ne stvari ovoga sveta. Možda je to njegova privlačnost, i to je odgovor koji mnogi mladi ljudi nalaze u njemu, o čemu svedoči interesovanje koje pokazuju, kao i hodočašće na njegov grob koji se nalazi u Svetištu Svetog Franje u Asizu.

Franja i Karlo zajedno

Sinoć, nakon večernje mise, biskup Asiza mons. Domeniko Sorentino, otvorio je grob Karla Akutisa, nekoliko dana nakon inauguracije „vrata Svetog Franje“, ponovo otvorenih posle 800 godina kako bi vernicima omogućio da ponovo prožive gest kojom se Asiški siromašak odrekao svih ovozemaljskih dobara. Mesta svetog Franje i telo blaženog Karla – rekao je biskup Sorentino – put su susreta sa Gospodom. Njihove slike, postavljene zajedno na ulazu u svetilište, upućuju na Isusa.

Biskupova je želja da ova svest ohrabri sve hodočasnike koji dolaze u svetilište, podstičući ih da se otvore svetlosti jevanđelja i duboko iskuse veru. Telo blaženog Karla biće trajno izloženo.

Svetionik

Karla Akutisa je kardinal Agostino Valini proglasio blaženim u Asiziju 10. oktobra 2020, 14 godina nakon njegove smrti od fulminantne leukemije. U propovedi upućenoj Karlovim roditeljima, majci Antoniji i ocu Andreu, kardinal je podsetio da je Karlo za mnoge bio „svetionik“, ali i uzor snage, stran svakom obliku kompromisa, svestan da bi ostao u ljubavi prema Isuse, jevanđelje treba živeti konkretno, čak i ako to zahteva ići protiv struje – rekao je tada kardinal Valini.ž

VN