Čini mi se da je oko bolesničkog pomazanja znatna zabuna i među vjernicima. Neki s njim čekaju do posljednje minute, a drugi se boje pozvati svećenika bolesniku jer kažu da će nakon toga pacijent umrijeti. Prijatelj mi je rekao da su u njihovoj župi imali bolesničko pomazanje za vrijeme sv. mise, posvećene starijim osobama. Pomazanju je pristupilo mnogo ljudi, čak mladih i zdravih. Postoje li određena pravila za primanje tog sakramenta?

Marija

Tko može primiti Bolesničko pomazanje…

U Poslanici sv. Jakova apostola, gl. 4., redak 13–15, kaže se: Boluje li tko među vama, neka sebi dozove crkvene starješine! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje, pa će molitva učinjena s vjerom spasiti bolesnika. Tako kaže sv. Jakov apostol.

Dakle, sveto ulje, to jest bolesničko pomazanje, može primiti svaki katolik vjernik koji je zbog bolesti ili starosti pogibeljno bolestan. A što se tiče procjene težine bolesti, dovoljno je da o tome posoji razborit i uvjerljiv sud, kloneći se svake panike i tjeskobe, a po potrebi posavjetovavši se i s liječnikom. Tako nam kaže i Drugi vatikanski sabor u svojim dokumentima.

Prije kirurškog zahvata (operacije) može se bolesniku podijeliti sveto bolesničko pomazanje kad god se zahvat poduzima zbog neke opasne bolesti.

Također se sveto bolesničko pomazanje može podijeliti starim osobama kojima su snage znatno popustile – i onda kad nije posrijedi opasna bolest.

Bolesničko pomazanje nikad se ne dijeli kao nekakva preventiva, kako se iz vašeg pitanja može zaključiti, osim kad se po sudu liječnika radi o visoko rizičnoj trudnoći odnosno porodu.