Zrnca ogromne krunice dugačke su skoro 5 metara i široke skoro tri metra i svaka od njih čini kapelu za molitvu.

Skoro 15 godina grupa libanoskih hrišćana radi na velikom projektu izgradnje najveće brojanice na svetu, koja će služiti kao molitva za mir i jedinstvo njihove zemlje.

Ideja se rodila tokom hodočašća u Međugorje 2006. godine pod prilično neobičnim okolnostima. Naime, policija je greškom uhapsila jednog od članova grupe koja je radila na izgradnji brojanice, pogrešno ga je smatrala osobom koju su imali na spisku i smestila u zatvor, prenosi Aleteja.

Tokom višednevnog zatvora, nesrećni zatvorenik je počeo da se moli i tako je došao na ideju da podigne veliki hram posvećen Bogorodici. Zatim je uzeo olovku i nacrtao skicu ogromne krunice čiji oblik prati obris granica Libanona.

Nakon puštanja na slobodu spomenuti se Libanonac odmah bacio na posao, a godine 2008. obilježen je početak radova koje financijski podupire i Maronitska Crkva.

Zrnca ogromne krunice dugačke su skoro 5 metara i široke skoro tri metra i svaka od njih čini jednu kapelu. Kada krunica bude završena, vernici će moći da prođu kroz svaku kapelu moleći Zdravo Marije na putu „kroz“ krunicu.

Osim molitve, ovaj projekat ima i dimenziju podsticanja jedinstva i izgradnje mira. Naime, zemljište na kome se gradi najveća krunca na svetu nalazi se na samo 30 kilometara od granice sa Sirijom i iznad ravnice Beka, gde žive mnogi muslimani šijiti.

„Vidimo da Devica Marija privlači mnoge muslimane“, rekao je nadbiskup Baalbek-Deir El Ahmara, Hana Rahme.

„To je takođe način da se izgradi most između naših zajednica. Neka ova svetinja bude mesto dijaloga zahvaljujući Djevici Mariji“, dodao je nadbiskup Rahme.

bitno.net