U Pastoralnom centru „Papa Ivan Dobri“ u Beogradu od 17. do 20. avgusta 2022. godine u organizaciji Pokreta fokolara, partnera projekta „Head Heart Hands“ u Srbiji, realizovana je druga faza programa „No Blame Approach” (Pristup bez osuđivanja) na kojem je sudelovalo više od 50 mladih iz Italije, Beograda, Bečeja i Sarajeva.

Posle prve faze koja je završila u junu 2022. godine, gde je realizovan seminar za nastavnike iz 10 škola u Srbiji, druga faza podrazumeva realizaciju aktivnosti za učenike. U stvari, sve aktivnosti se ostvaruju kao radionice gde tinejdžeri svojim vršnjacima, pomažu da se suoče sa fenomenom nasilja. Maltretiranje, uznemiravanje, odnosno sistematska prevara, sa uvredama i zlostavljanjem koje deca vrše nad svojim vršnjacima, raširen je fenomen među adolescentima, kako lično tako i putem interneta.  Pronalaženje izlaza iz takvih događaja uključuje mlade nasilnike, one koji su njihove žrtve i grupe prijatelja koji često prisustvuju u strahu ili saučesništvu.

Šta da radimo u takvim situacijama? Radionica „Pristup bez osuđivanja” fokusira se na osnaživanje mladih: da sami, pravilno obučeni,  pomognu svojim vršnjacima da se izvuku iz nasilja. Svaka epizoda maltretiranja proizlazi iz određenog sukoba, i važno je da se zna njegovo poreklo, a davanje alata da razumeju sukobe i rešavaju ih uz pomoć vršnjaka jeste najbolji način da se taj fenomen reši.

Srce projekta je stvaranje u svakoj školi grupe učenika, „Grupe za vršnjačku medijaciju“, u kojoj deca stiču veštine za upravljanje i rešavanje konflikata. Deca, obučena kroz časove i igre uloga, postaju sposobna ne samo za rešavanje, već i za sprečavanje sukoba.

„Head Heart Hands“ je projekat integralnog mirovnog obrazovanja za nove generacije na Zapadnom Balkanu – koje finansira Ministarstvo spoljnih poslova Italije uz saradnju 9 partnera u Italiji, Srbiji uključujući i Kosovo, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

KMC/Pokret fokolara