U Rimu su počeli građevinski radovi za Svetu 2025. godinu – 16 meseci pre početka velikog katoličkog događaja na kojem se očekuje nekoliko miliona hodočasnika, prenosi KNA.

U utorak, 22. avgusta, počelo se sa radom prvo na gradilištu kod bazilike Svetog Petra, saopštio je grad Rim. Područje između Kastel Sant Anđela i Via della Conciliazione koji vodi do Trga Svetog Petra trebalo bi da bude povezano pešačkom zonom za 70 miliona evra. Saobraćaj će tada ići pod zemljom.

Za Svetu godinu grad i provincija Rim planiraju čitav niz građevinskih projekata. Prema italijanskom dnevniku Il Fato Kuotidiano, njih 87 je klasifikovano pod „neophodne i hitne”. Za to je predviđeno 1,3 milijarde evra. Pošto Sveta godina počinje već krajem decembra 2024. godine, građevinski radovi moraju biti završeni u rekordnom roku.

Sveta godina je godina jubileja u Katoličkoj crkvi koja se redovno obeležava svakih 25 godina. Biblijski model je „jubilarna godina“ o kojoj se govori u Levitskoj knjizi. Oko 25 miliona ljudi došlo je u Rim na poslednju godišnjicu 2000. godine, prenosi KNA.

Izvor: IKA