Tribina pod nazivom „Hrišćani zajedno“ održana je u nedelju 22. januara u pastoralnom centru Avgustinijanum u Subotici.

S obzirom da je u toku Molitvena osmina za jedinstvo hrišćana, na razgovoru o ekumenizmu među konfesijama susreli su se gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici fra Zdenko Gruber, subotički paroh protojerej otac Dragan Stokin, sveštenik Reformatske crkve u Subotici Laslo Harangozo i župnik u Temerinu vlč. dr Tibor Szolosi.

U pozdravnom delu prisutnima se obratio apostolski upravnik Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekaš, koji je između ostalog naglasio: „Kada je molitvena osmina čovek je nekako pomalo tužan jer smo razdvojeni, ali ovo vreme u nama istovremeno budi nadu da i dalje težimo jedinstvu. To je prilika da se zbližimo. Sigurno je da su temelji naše hrišćanske vere zajednički i na taj način smo bliži jedni drugima po veri nego što smo udaljeni“.

Nakon kratkog izlaganja predstavnika različitih konfesija, usledio je dijalog sa vernicima, koji su imali priliku da postave pitanja ili podele svoja iskustva na ovu temu.

Svi su se složili oko istog da je ovaj dijalog preko potreban, kako bi svi mogli rasti u jedinstvu i zajedništvu u svojoj različitosti.

„Mislim da je jako dobro što smo se našli. Važno je da jedni u drugima prepoznamo šta je dobro, da dozvolimo da se obogatimo onim što je dobro. Ovo je pravi put, jer mi smo jedna Crkva, koja ne živi ono što jeste – rekao bih da je to naša dijagnoza“, istakao je fra Gruber i objasnio da „vreme nije naše, ali naše je da se trudimo, da sejemo dobro.“ On je podsetio da „mnogo dobrih plodova nasleđujemo od generacija koje su bile pre nas. Na nama je da sad posejemo, a plodovi će doći kada bude trebalo.“ On je istakao da je ovo pozitivna budućnost i da na putu približavanja „treba da radimo na sebi, na svetosti i da se molimo za jedinstvo u svakodnevnom životu.”

U toku večeri razgovor je vodio moderator vlč. mr. Mirko Štefković, saopštila je Pres služba Subotičke biskupije.