U tenkovskom napadu ruskih snaga na kancelariju Caritasa u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju poginulo je sedam osoba, uključujući dvoje zaposlenih u Karitasu, izvestila je u ponedeljak 11. aprila CNA.

Informaciju o pogibiji sedam osoba potvrdio je Karitas Spes, dobrotvorna institucija katoličkih biskupa latinskog obreda u Ukrajini. U objavi na svom Tviter nalogu, Caritas Spes je izvestio da je pogođena kancelarija Karitasa u Mariupolju i da je poginulo sedam osoba, uključujući dva člana Karitasa Mariupolja. Karitas Spes je izrazio saučešće roditeljima nevinih žrtava.

Pogibiju je potvrdio i Karitas Ukrajine, koji od 1992. godine pruža humanitarnu pomoć preko Ukrajinske grkokatoličke crkve i zadužen je za kancelariju u Mariupolju. Na Tviter nalogu je navedeno da je centar Karitasa u Mariupolju uništen i da ima žrtava nakon tenkovskog napada na zgradu. U trenutku napada u zgradi je bilo ljudi koji su tražili zaklon od granatiranja.

Mariupolj, lučki grad na jugoistoku Ukrajine, napale su ruske snage 24. februara, prvog dana potpune invazije na zemlju.

I Karitas-Spes i Karitas Ukrajine pripadaju međunarodnoj mreži Karitasa Internacionalis. Predsednik Karitasa Internacionalis je kardinal Luis Antonio Tagle.

IKA