Poslednja katolička misa u katedrali Svetog Petra u Ženevi održana je 1535. godine. Prekinuta je nakon što su izbačeni sveštenici a nakon njih izbačeni su i kipovi iz katedrale.

Prva katolička misa posle skoro 500 godina održana je u protestantskoj katedrali Svetog Petra u Ženevi. To je katedrala poznata po delovanju Johanesa Kalvina, a pre reformacije pripadala je katolicima.

Katedrala je za ovo posebno misno slavlje primila 1.500 ljudi, iako je broj zainteresovanih vernika bio veći od toga.

Predstavnici katolika i protestanata izrazili su zadovoljstvo današnjom slogom nekadašnjih protivnika, ali su istakli da razlike ostaju.

„Jevanđelje okuplja ljude, ali mi čuvamo svoj identitet“, rekao je Danijel Pili, predsednik katedralskog veća u svom pozdravnom govoru. „Vaša katedrala je majka svih crkava našeg kantona, ali to ne znači da se spajamo“, dodao je vlč. Paskal Destije, biskupijski vikar Ženeve.

Poslednja katolička misa u ovoj katedrali održana je 1535. godine, a završila se metežom nakon što su sveštenici proterani i izbačene sve statue koje su proglašene za „idolopoklonstvo”. Stanovnici Ženeve su tada pozvali Francuza Kalvina da tamo deluje, a katedrala svetog Petra postala je glavna gradska crkva reformisanih hrišćana.

Uprkos unutrašnjosti bez mnogo ukrasa, katedrala je, u prisustvu desetak sveštenika u ljubičastoj i beloj boji, ponovo odisala katoličkom atmosferom, dok su protestantski pastori bili u tradicionalnim crnim ogtačima, preneo je Tablet.

Katolička misa u katedrali svetog Petra trebalo je da bude održana 29. februara 2020. godine, ali je odložena za dve godine zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: Bitno.net