Poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve, nadbiskup kijevsko-halički Svjatoslav Ševčuk, posetio je u četvrtak grad Buču, moleći se za žrtve u lokalnoj masovnoj grobnici.

Buča je jedan od gradova koji je bio pod ruskom okupacijom, a koji su nedavno oslobodile ukrajinske vojne snage. Snimci mrtvih civila na ulicama ubrzo su se proširili internetom i medijima, a ukrajinske vlasti tvrde da je pronađeno više od 300 žrtava.

„Teško je uopšte govoriti. Njihova krv vapi sa ovog mesta, od zemlje do neba, i hrišćansko srce i dobro uho moraju čuti vapaj te krvi. Zašto se to dogodilo? Za šta? Jasno je da se radi o mladim ljudima kojima su oduzeti životi. Došli smo da se pomolimo za večni pokoj“, rekao je nadbiskup Ševčuk nakon parastosa za poginule, dodajući da je važno da ceo svet čuje njihov bol.

Kako prenosi informativna agencija Ukrajinske grkokatoličke crkve, prelat je istakao da se moli za pravdu jer „ako ne osudimo ovaj greh, ako ne pokažemo ovaj zločin, može se ponoviti… Svako od nas mogao bi da leži u ovoj. masovnoj grobnici.”

„Neka Bog podari pokoj dušama svojih nevino pobijenih slugu, neka spase živote, neka zaštiti Ukrajinu od onih zločinaca koji su došli ovde da ubijaju, pljačkaju i uništavaju. Večno sećanje na nevine žrtve!“ rekao je Ševčuk.

Kasnije je u video poruci rekao da se, moleći nad masovnom grobnicom, zapitao: „Bože, šta znači voleti tebe i voleti bližnjega svoga?“

„I odmah pored tog groba, gledajući u ruke naše ubijene braće i sestara, shvatio sam nešto, po mom mišljenju, veoma važno: voleti bližnjeg znači saosećati s njim.

„Mi, kao braća i sestre u Hristu, pripadamo istom ljudskom rodu, a voleti bližnje znači razumeti i osetiti svoju pripadnost ljudskom rodu i tako otkriti sopstvenu ljudskost. Zato Hristos kaže: „Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe“. Svaki hrišćanin, bez obzira gde živi na ovoj zemlji, bio Italijan, Nemac ili Australijanac, gledajući danas zločine okupatora Buče kaže „Ja sam Ukrajinac“, jer oseća da je to jedinstvo ljudskog roda sa nevinim žrtvama. Okupator vodi rat da bi se pobrinuo da ti i ja sutra završimo u masovnoj grobnici.”

Podsećamo, papa Franja je u sredu na opštoj audijenciji osudio “masakr u Buči”.

„Oni su žrtve čija nevina krv vapi ka nebu i vapi: da se ovaj rat završi! Da utiša oružje! Da prestane da se seje smrt i uništenje! Pomolimo se zajedno za to“, rekao je Sveti Otac.

Kremlj, pak, negira da su ruske snage ubijale civile i optužuju ukrajinske vlasti i Zapad da su režirali čitav događaj i širili lažne informacije.

Bitno.net