U četvrtak, 7. jula, Sremsku biskupiju posetili su umirovljeni biskup celjski Stanislav Lipovšek i članovi Neokatekumenskog puta iz Slovenije i Srbije, koji su na hodočasničkom obilasku crkava i samostana u Sremu.

U pratnji mons. Lipovšeka je bio sveštenik biskupije celjske vlč. Branko Cestnik. Pišući o ranohrišćanskom Sirmijumu, već je pokazao veliko interesovanje za te krajeve, pa su odlučili da posete ranohrišćanske spomenike koji se tamo nalaze.

U popodnevnim časovima dočekao ih je sremski biskup koadjutor Fabijan Svalina i odveo do ranohrišćanske bazilike, gde su imali zajedničku večernju molitvu. Nakon toga su se uz pesmu uputili u katedralu, gde je slavljeno evharistijsko slavlje, koje je predvodio biskup Svalina, u zajedništvu sa biskupom Lipovšekom i još osam sveštenika.

Nakon naveštaja Jevanđelja, propoved je uputio biskup Lipovšek.

„Ovde smo, u veoma specifičnom vremenu i prostoru. Želimo da zajedno slavimo Boga i Njegovo sveto Ime. Hvala Bogu na tom zajedništvu. Uvek treba da budemo svesni šta je važno i da se okrenemo tome. A za nas kao vernike, Hristos treba da bude u centru čitavog života. Sa nama su i pripadnici Neokatekumenskog puta koji su na duhovnom putu obilazeći crkve i samostane na ovim prostorima. Mnogo su obišli i videli, a sve što vodi ka Bogu zaista obogaćuje. U današnjem Jevanđelju čujemo dve snažne poruke: „Propovedajte na putu…“ i „ne nosite torbe, odeću ili obuću…“. Upravo ove poruke možemo čitati na svom putu i ​​živeti po njima, neke su od poruka koje je izgovorio mons. Lipovšek.

Na kraju evharistijskog slavlja sve je pozdravio mons. Svalina, poželio im dobrodošlicu i pozvao ih da ostanu u prijateljskom druženju nakon evharistijskog slavlja.

www.srijembiskupija.rs