U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, na kraju evharistijskog slavlja, u subotu 5. februara 2022. godine, koje je, u okviru bogosluženja prvih subota, predvodio mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, inspirisan lepim hrišćanskim gestom svoje majke, koja je svoju decu učila da se mole za ubicu njihovog oca,  nadbiskup je pozvao okupljene vernike da se pomole za onoga ko je ukrao kofer sa nadbiskupovim bogoslužbenim stvarima. Zbog toga je okupljena verska zajednica pre završnog liturgijskog blagoslova molila za obraćenje osobe koja je, verovatno ne znajući šta se nalazi u koferu i misleći da se u njemu nalaze vredne stvari, ukrala bogoslužbeno odelo i bogoslužbene predmete koji su pripadali nadbiskupu Hočevaru.

Pokradeni bogoslužbeni predmeti tokom molitve za porodicu nestalog Mateja Periša

Naime, u petak, 4. februara 2022. godine, nadbiskup je imao večernju misu u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Beogradu, a mise je bila za porodicu nestalog Mateja Periša, koji je nestao u Beogradu 30. decembra 2021. godine i za njegov pronalazak. Nakon mise, kofer sa liturgijskom odeždom i stvarima nadbiskupa Hočevara stavljen je u automobil, a nadbiskup je sa ostalim sveštenicima i Nenadom Perišom, ocem nestalog Mateja, uputio se u franjevački samostan Sv. Ante Padovanskog gde su svi zajedno izmolili večernju molitvu časova i krunicu u istu svrhu. Za to vreme, u dvorištu Franjevačkog samostana, do sada nepoznati počinilac je provalio u automobil, razbio staklo, otvorio ga i odneo kofer sa bogoslužbenim odelom i stvarima. O svemu je odmah obaveštena policija koja je izašla na lice mesta i izvršila uviđaj i koja još uvek traga za počiniocem.

Bogoslužbeni predmeti se mogu vratiti u Beogradsku nadbiskupiju ili policijsku stanicu

Beogradska nadbiskupija poziva počinioca da vrati ukradene stvari za koje Nadbiskupija veruje da neće biti od koristi nikome drugom, a eventualne pronalazače stvari neka se jave u Nadbiskupiju, Svetozara Markovića 20, Beograd ili u najbližu policijsku stanicu.

kmc/ms