Patrijarh Kiril I opravdava ruski agresorski rat. Čini se da mnoge pravoslavne zajednice u Ukrajini koje su do sada bile lojalne Moskvi to više ne mogu tolerisati: sve više parohija prelazi u nezavisnu pravoslavnu crkvu Ukrajine, prenosi KNA.

s obzirom na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, mnoge ukrajinske pravoslavne crkvene opštine su raskinule sa Moskovskom patrijaršijom. Samo u nedelju, 15. maja, 21 parohija (parohija) koja je ranije bila lojalna Moskvi pridružila se nezavisnoj pravoslavnoj crkvi Ukrajine, izvestio je u ponedeljak (16. maja) ukrajinski katolički portal RISU. Pomenute zajednice su skoro sve u zapadnoj Ukrajini.

U protekla tri meseca Crkva nikada nije izgubila toliko parohija u jednom danu, navodi portal. Prema statistici RISU, ukupno 239 parohijskih zajednica napustilo je Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije od ruskog napada 24. februara. Prema ukrajinskom zakonu, članovi parohije mogu dvotrećinskom većinom da odluče da parohija pripada drugoj denominaciji. Međutim, obe pravoslavne crkve dugo su jedna drugu optuživale da koriste nečasna sredstva u sporovima oko parohija.

Izjave moskovskog patrijarha Kirila o ruskom agresorskom ratu, po uzoru na šefa Kremlja Vladimira Putina, nedeljama izazivaju negodovanje i gnev u Ukrajini. Poglavar Crkve je vojnu operaciju opravdao kao „metafizičku bitku” između dobra i zla sa Zapada.

Oko 60 odsto od otprilike 41 miliona Ukrajinaca ispoveda pravoslavno hrišćanstvo. Međutim, one pripadaju dvema različitim crkvama: Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije i nezavisnoj (autokefalnoj) pravoslavnoj crkvi Ukrajine, koja je osnovana krajem 2018. godine i koju je kao takvu priznala Carigradska vaseljenska patrijaršija. Crkva lojalna Moskvi ima znatno više parohija u Ukrajini od bilo koje druge veroispovesti. Ali ankete su pokazale da većina građana podržava novu, nezavisnu pravoslavnu crkvu Ukrajine, prenosi Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).