Otkrivanje Hrista je prekretnica u životu svakog čoveka! Današnje jevanđelje donosi pitanja u svojim fazama. Prvo pitanje je ko je Hrist (svet)? Jer pod ovim pitanjem on izaziva radoznalost svojih apostola. Oni mu odgovaraju šta svet kaže: Jovan Krstitelj, Ilija, prorok, i time pokazuju kom društvu pripadaju, kakvog i kakvog Mesiju očekuju. Drugo pitanje je šta kažete ko sam ja? To im donosi najvažniju činjenicu da je došao kao Mesija. Jevreji su čekali Mesiju vekovima ili generacijama. Od Mesije očekuju oslobođenje od svih pagana i stranih vlasti, on bi prema njihovim očekivanjima trebalo da donese ujedinjenje celog Izraela u verskom i političkom smislu.

S druge strane, Hrist govori svojim apostolima da mora mnogo postradati, biti odbačen, ubijen i vaskrsnuti treći dan. Petar svedoči „Ti si Hrist Pomazanik“, ali apostoli još uvek ne razumeju značenje Hristovog otkrivenja u tom trenutku. Apostoli su zbunjeni jer očekuju nešto drugo, narod kaže da je došao novi prorok Jovan, Ilija – Mesija, a već u svemu tome vide svoju slavu i uspeh jer su njegovi izabrani učenici. Ali Hristov govor postaje sve oštriji prema njima! Traži od njih da se odreknu sebe, da uzmu krst umesto slave, da je jedini način da se spasu izgubiti život. Oni su zbunjeni, ne razumeju jer još nisu primili Duha Svetoga.

Mi, iz današnje perspektive, vidimo, međutim, ko je Hrist za čovečanstvo? Kako ova poruka važi nakon 2000 godina? Kako se današnji svet, sa tako velike udaljenosti, preispituje ko je Mesija – Hrist i da li je on potreban današnjem čovečanstvu? Neosporno je da se Hrist otkrio ovom svetu. Mnogi su prihvatili ovo otkrivenje i postavili ga u središte svoje vere, ali kao i tada i danas ima onih koji ne priznaju Hristovo mesijanstvo, ne priznaju ga kao pojedini savremenici.

Svojim otkrovenjem promenio je ovaj svet. Svojim primerom življenja, stvaranja mira i svedočenja ljubavi dao je ovom svetu prekretnicu ili izlazak iz ropstva greha u tajnu spasenja u njegovo ime. Na kraju, očigledno je najvažnije ko je za mene Hristos? Uprkos nesavršenosti sveta, jasno je da moja vera i poverenje u Mesiju – Hrista – moraju biti savršeni. Pozvani smo na svetost, da ostvarimo zajedništvo Evharistije i da budemo ukorenjeni u ličnom svedočenju, da živimo životom molitve i svojim delima pokazujemo ljubav.

VN