ZEMUN (TU) – U Zemunu je u subotu, 5. novembra 2022. godine, svečano proslavljen Dan opštine. Centralni događaj bila je svečana sednica Skupštine gradske opštine Zemun u Operi i pozorištu „Madlenijanum” na kojoj su predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i predsednik Skupštine Miroslav Gajić uručili javna priznanja ovogodišnjim laureati. Povelju za građanske zasluge sa medaljom – „Zaslužni građanin Zemuna“ za 2022. godinu dobili su Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun u oblasti kulture, zatim prečasni Joza Duspara, župnik rimokatoličke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u oblasti duhovnosti i Danijelo Peurača, predsednik Društva za cerebralnu i dečju paralizu Zemun u oblasti socijalne zaštite.

Povelju javnog priznanja sa medaljom – Počasni građanin Zemuna dobio je general-potpukovnik Duško Žarković, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, dok je Povelju prijateljstva sa Zemunskim ključem primila „Mladost“ Atletski klub. Predsednik opštine Gavrilo Kovačević predstavio je na svečanosti sve što je urađeno i što se još radi na infrastrukturnim i drugim projektima kada je u pitanju grad Zemun.

Nakon obraćanja predsednika opštine uručena su priznanja. U obrazloženju za dodelu nagrade preč. Jozi Duspari je rečeno: „ Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije prošle godine proslavila je nizom manifestacija i tematskih predavanja uz podršku opštine Zemun proslavila 300 godina od obnove. Rimokatolička župa Zemun pripada Sremskoj Biskupiji i sa još 8 parohija čini Zemunski Dekanat Sremske biskupije, na čijem čelu je dekan preč. Jozo Duspara.“ Potom je pomenuto da je župa Zemun od 2008. godine domaćin ekumenskih susreta horova: katoličkih, pravoslavnih, protestantskih i drugih koji neguju duhovnu muziku. Što je i zasluga preč. Joze Duspare. Prečasni Jozo Duspara rođen je 1954. godine u Bosni i Hercegovini, opština Derventa, župa Žeravac, srednju školu završio u Zagrebu, a Teološki fakultet u Đakovu. Najveći deo njegove službe bio je u Srbiji, a od 1983. do 1988. godine bio je župnik u Novim Banovcima, zatim od 1988. do 2005. godine bio je župnik u Golubincima. Na župničkoj službi u Zemunu je od 2005. Upravnik je crkve Svetog Roka u Zemunskom parku i župe Svetog Vendelina, opata. Direktor je Caritasa Sremske biskupije i Dekan zemunskog dekanata i član je Zbora savetnika u Sremskoj biskupiji.

U ime dobitnika javnih priznanja, predsednik Jevrejske opštine Zemun g. Nenad Fogel, koji je podsetio na starinu Zemuna, kulturno-istorijski značaj, multikulturalnost i multikonfesionalnost, građansku tradiciju i humanost Zemunaca koji su uvek negovali skladne i tolerantne međunacionalne odnose.

Dan opštine upotpunjen je prigodnim umetničkim programom, koncertom orkestra: „KOSTAMAN“, kojeg čine učenici srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“, pod dirigentskom palicom profesorke Blaženke Biočić. Ovaj mladi ansambl je krajem 2021. godine osvojio titulu svetskog prvaka na 71. Svetskom trofeju za harmonikaše u kategoriji orkestra do 19 godina.

Obeležavanju praznika opštine Zemun prisustvovali su predstavnici državnih institucija, verskih zajednica, kao i privrednici i brojni građani Zemuna. U ime Sremske Biskupije slavlju su prisustvovali generalni vikar mons. Josip Ivešić, a dodeli priznanja u ime župe Zemun prisustvovalo je više članova crkvenog odbora, kao i župljani.