Ne želimo šuteti o ratu u Ukrajini. Zvonjavom objavljujemo solidarnost s ljudima koji moraju taj rat izdržati, strahovati za svoje živote, poručuju iz Evropskog udruženja graditelja katedrala.

Zvona mnogih katedrala diljem Evrope, u četvrtak 3. marta, u podne zvonila su za mir u Ukrajini, a toj inicijativi pridružila se i katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu na čijem su zvoniku danas tačno u podne punih sedam minuta zvonila sva zvona.

Naime, spomenutu inicijativu je pokrenulo Evropsko udruženje graditelja katedrala, od Norveške do Malte i od Španjolske do Ukrajine, a svaka minuta zvonjave bila je za jedan dan ruske invazije i rata u Ukrajini.

„Ne želimo šuteti o ratu u Ukrajini. Zvonjavom objavljujemo solidarnost s ljudima koji moraju taj rat izdržati, strahovati za svoje živote, organizirati otpor nadmoćnoj sili, bežati od oružanoga nasilja; koji imaju hrabrosti prosvedovati protiv ratnih huškača u svojoj zemlji, kao i onih u susednim zemljama koji će trpeti posljedice toga rata“, poručuju graditelji evropskih katedrala.

Pozivi na molitvu za Ukrajinu stižu od crkvenih poglavara celoga sveta. Veće biskupskih konferencija Evropske unije objavilo je kako će od Čiste srede kroz celu korizmu predsednici biskupskih konferencija Evrope slaviti misu na kojoj će moliti za mir i za poginule u ratu. Svaka nacionalna biskupska konferencija će biti uključena u organiziranje barem jedne mise.

Kathpress/Bitno.net/ms-kmc