Pres služba Svete stolice objavila je 1. marta zvanični logo i moto apostolskog putovanja pape Franje u Mađarsku u aprilu 2023. godine.

„Hrist je naša budućnost“ moto je pod kojim će Sveti Otac krenuti na svoje 41. apostolsko putovanje, od 28. do 30. aprila, u Mađarsku.

Logo prikazuje stilizovani Lančani most u Budimpešti – prvi stalni most preko Dunava na teritoriji Mađarske. Izgrađen je da poveže Budim i Peštu i simbol je glavnog grada Mađarske i nacije.

Most na logotipu takođe podseća na poziv da se grade mostovi među ljudima, što papa Franja često ponavlja.

Na levoj strani stubova lanci mosta su u bojama zastave države Vatikan, a na desnoj u bojama mađarske zastave.

Logo je oivičen krugom koji simbolizuje Euharistiju i svet otkupljen od Hrista.

Na levoj strani kruga je krst koji podseća na papin poziv uz Angelus na Međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti, 12. septembra 2021. godine, kada je rekao: „Neka krst bude vaš most između prošlosti i budućnosti!“ Versko osećanje je žila kucavica ove zemlje, tako vezano za njene korene. Ali krst, zasađen u zemlju, osim što nas poziva da se dobro ukorenimo, svima podiže i pruža ruke: poziva nas da držimo svoje korene čvrsto, ali bez podizanja zida; crpiti iz izvora, otvarajući se žeđi našeg vremena. Moja je želja da budete takvi: utemeljeni i otvoreni, ukorenjeni i puni poštovanja“.

Desno od kruga je na mađarskom jeziku ispisan moto putovanja, ispod kojeg je natpis: Papa Franja u Mađarskoj 28.-30.4.2023.

Izvor: IKA