Foto:focolare.org

Od 3. do 5. marta u Beogradu je u Pastoralnom centru papa Ivan dobri održan kongres mladih Pokreta fokolara pod nazivom “Neighbours – Susedi: svi smo braća”.

Bilo je prisutno 110 učesnika, iz 14 zemalja Centralne i Istočne Evrope sa simultanim prevodom na 8 jezika: to je bilo predstavljanje mnogih naroda koji doživljavaju bolne i dramatične situacije.

Bilo je veoma lepo iskustvo zajedno proziveti ove dane: «Želim da se zahvalim svima koji ste bili prisutni na kongresu mladih, što ste stvorili ovu brižnu atmosferu dobrodošlice punu Božje ljubavi. Ti dani su izgledali kao mnogo godina, a ujedno i kao minuti, ali su u svakom pogledu bili puni neverovatnih iskustava, mišljenja, emocija, priča, lepih reči i trenutaka zajedništva i bratstva. Ja, do ovog trenutka, ne mogu ni da shvatim da sam bio sa svima vama zbog toga koliko je u meni, a verujem i u svima nama, bilo radosti da smo zajedno u srcu Beograda. Vidimo se drugi put! Pozdrav iz Moskve, i želimo da dođete u Rusiju kada budete mogli. Molim vas, molite se za mir između Rusije i Ukrajine, i između svih zemalja sveta koje su u ratnom stanju. Neka svi budu zajedno jednog dana» (G.S).

Kongres se razvijao na temu jedinstva sa Bogom, kroz brata i kroz ljubav prema Isusu na krstu, uz uvide, tematske grupe i radionice.

«Zdravo svima. Danas sam imao prelepo popodne. Radio sam sa ocem. Izvadili smo neka stara stabla. Mogao sam da ga volim tokom rada. Shvatio sam da je najvažnije da podelimo tu ljubav, ono što smo doživeli tokom kongresa mladih. Mogao sam da prihvatim očev način razmišljanja, u svakom trenutku tokom rada. Uvek sam u sebi govorio: Hajde da radimo kako on želi. Osetio sam Božiju pomoć tokom rada. „Ubi caritas et amor, Deus ibi est…” Stabla smo izvadili veoma lako i brzo». G.P.

focolare.org