Obraćajući se zajednici biskupijskog sjemeništa Svete Marije Klivlendske, papa Franja je uputio bogoslove kako da se pripreme za svešteničku službu u aktuelnom sinodskom procesu i podstakao ih da prodube duh bratskog zajedništva.

Slušanje, zajedničko hodanje i svedočenje su obeležja sinodalnog hoda koji Crkva sprovodi, a neophodna su za one koji se spremaju za sveštenstvo – naglasio je papa Franjo u svom govoru zajednici biskupijskog sjemeništa  Svete Marije Klivlendske, koju je danas, 6. Marta, primio u audijenciju. Sveštenicima, đakonima, teolozima i osoblju crkvenih ustanova, koji su došli u Rim da proslave 175. Godišnjicu osnivanja, Papa je istakao značaj pomoći koju sveštenici pružaju članovima Božijeg naroda u proživljavanju svog poziva da budu misionarski učenici, posebno u kontekstu sinodalnog procesa koji je Crkva započela. Zatim se direktnije obratio onima koji se spremaju za redjenje i pastoralnu službu, dajući im neka uputstva.

Slušanje reči Božije

Ističući važnost slušanja, Sveti Otac ih je ohrabrio da svakog dana prave mesta posebno za Gospodina, da razmišljaju o Njegovoj reči, da uz pomoć duhovne pratnje pronađu svetlost za sopstveni hod, a pre svega da provode vreme sa Bogom u molitvi, slušajući ga u tišini pred svetohraništem.

Nikada ne zaboravite da je važno stati pred Gospodina da čujete šta On želi da vam kaže. Naime, slušanje Božijeg glasa u dubini našeg srca i razaznavanje njegove volje je apsolutno neophodno za naš unutrašnji rast, posebno kada se suočavamo sa hitnim i teškim zadacima.

Biskup rimski je istakao da i život u sjemeništu daje mogućnost da se neguje navika molitve koja će služiti u vršenju svešteničke službe i dodao da slušanje Gospodina uključuje i odgovor vere na sve što je On objavio i što Crkva prenosi, da bi sveštenici mogli na autentičan i radostan način da poučavaju i propovedaju drugima istinu i lepotu jevandjelja.

Produbiti duh zajednštva

Što se tiče zajedničkog hoda, još jedne karakteristike sinodskog puta, papa je uputio bogoslove kako da žive zajedno u crkvi tokom pripreme za sveštenstvo.

Vreme vaše formacije u sjemeništu je prilika da produbite duh bratskog zajedništva, ne samo među sobom već i sa svojim biskupom , sa sveštenstvom mesne Crkve, sa Bogu preosvećenim osobama i vernicima laicima, kao i sa opštom Crkvom. Treba da se prepoznamo kao deo jednog velikog naroda koji je primio Božija obećanja kao dar, a ne kao privilegiju.

A poziv onih koji biraju sveštenički život je dar – primetio je Papa – koji treba staviti u službu građenja tela Hristovog, hodeći zajedno sa stadom; ponekad ispred da im pokaže put; nekad usred stada, da bi ga ohrabrio, a nekad iza njega, da bi ispratio one kojima je teže; ali se nikada ne treba odvajati od njega.

Sveštenici, znak Crkve koja izlazi

Na kraju, svedočenje znači biti živi znaki Isusa prisutnog u svetu, i nije ništa drugo do plod slušanja Boga i zajedničkog hodanja – objasnio je Papa i poželeo budućim sveštenicima da godine provedene u sjemeništu budu priprema za potpuno predanje Bogu i njegovom narodu, u celibatskoj čistoći i nepodeljenim srcima.

Završavajući govor, Sveti Otac je sjemeništarce uverio u svoje molitve, kako bi u svom apostolatu uvek bili znak Crkve u nastajanju, svedočeći i deleći milosrdnu ljubav Isusovu sa svim članovima ljudske porodice, a posebno sa siromašnima i ljudima u potrebi. Osim toga, poželeo im je da im njihovo učenje i formacija u sjemeništu omogući da rastu u vernoj ljubavi prema Bogu i u poniznom služenju bližnjem.

Izvor: Vatican News