Direktor Kancelarije za štampu Svete Stolice Mateo Bruni zvanično je potvrdio u ponedeljak, 22. maja, apostolsko putovanje Svetog oca ovog leta u Lisabon i Fatimu povodom Svetskog dana mladih, prenosi Vatican Nevs.

„Povodom predstojećeg Svetskog dana mladih, prihvatajući poziv civilnih i crkvenih vlasti Portugala, Njegova Svetost Papa Franja će od 2. do 6. avgusta ove godine otputovati u Lisabon, gde će 5. avgusta posetiti Fatimsko svetilište. “, rekao je direktor Bruni.

Papino četvrto predsedavanje Svetskim danom mladih

Po drugi put kao papa, Sveti otac će posetiti marijansko hodočasničko mesto, odredište miliona hodočasnika svake godine. Papa je posetio svetilište 12. i 13. maja 2017. godine, na stotu godišnjicu ukazanja Blažene Djevice Marije u „Cova da Iria“. Tom prilikom se sveti otac pomolio za okončanje ratova koji „kidaju“ svet.

Lisabon je grad domaćin četvrtog Svetskog dana mladih, kojim će predsedavati papa Franja, posle Svetskog dana mladih u Brazilu (2013), Poljskoj (2016) i Panami (2019). Prvobitno je 38. Svetski dan mladih trebalo da se održi u portugalskoj prestonici 2022. godine, ali je odložen zbog globalne vanredne situacije izazvane pandemijom korona virusa.

Za ovogodišnji moto Svetskog dana mladih papa Franja je odabrao „Marija ustane i žurno ode!”, biblijski citat koji govori o poseti, preuzet iz Jevanđelja po Luki, kada Marija odlazi u posetu svojoj rođaki Elizabeti nakon što je anđeo najavio Presvetoj Bogorodici da želi da bude majka Sina Božijeg, prenosi Vatican Nevs.